Zategnuto telo nema cenu: U ovaj TikTok trend za vežbanje se kunu žene širom sveta, obožavaće ga i Srpkinje!

Vesti 03.02.2024 17:55 0

Pilates je deo treninga snage, ali ne onakav na koji ste navikli...

vežba

Shutterstock

Ako ste među onima koji su odlučili da počnu da vežbaju početkom nove godine, pa ste malo odložili zbog perioda slava i raspusta, sada je pravi trenutak da počnete s vežbama. Ono što nikako ne treba da uradite jeste da preterate jer onda ćete opet morati da napravite pauzu zbog jakih bolova u mišićima i njihove upale. Takođe, trebalo bi da obratite pažnju na zglobove i pravilan način izvođenja vežbi.

A ako vas i dalje previše mrzi da idete na plivanje jer je hladno ili u teretanu jer je zagušljivo, možete da počnete s vežbama kod kuće. I to što nemate rekvizite i opremu uopšte ne mora da vas zakoči - pronašli smo odličan trening za koji su vam potrebni samo prostirka i zid a zove se, logično - zidni pilates (eng. wall pilates).

 

 

Šta je zidni pilates?

Pilates je deo treninga snage, ali ne onakav na koji ste navikli. Ovu metodu treninga izmislio je nemački trener Josefh H. Pilates dvadesetih godina prošlog veka. To je trening niskog intenziteta za celo telo koji poboljšava ravnotežu i tonus mišića, a može da pomogne i u lečenju nekih povreda. Pored toga, pilates stavlja veliki naglasak na pravilno disanje. A šta je onda podvrsta pilatesa po imenu zidni pilates?

Budući da popularnost pilatesa sve više raste, a većina nas kod kuće nema opremu poput reformera, treneri specijalizovani za ovu vrstu treninga smislili su načine kako da pilates bude efikasan kod kuće, čak i bez opreme.

 

 

Zidni pilates je odličan za istezanje nakon celodnevnog sedenja na poslu, a takođe jača mišiće. Ako ranije niste probali pilates, pretpostavljamo da ne znate odakle da počnete. Na sreću, možete birati između velikog broja besplatnih video zapisa jer je ovaj trend na društvenim mrežama - viralan, piše 24sedam.rs.

U ovom slučaju, zid se koristi kao oslonac i zamenjuje šipku za noge koja inače postoji na reformeru. Tako, na primer, u mostu noge neće biti na podu već podignute na zid. Zidnom pilatesom ćete ojačati mišiće trupa i stomaka, kao i donjeg dela leđa, a oblikovaćete i noge i zadnjicu.

Zašto je toliko ljudi ludo za ovom metodom? Naime, samo na TikToku termin zidni pilates #wallpilates prikupio je 55 miliona pregleda a ta cifra svakog dana raste. Oni koji su probali zidni pilates kažu da su dobili skoro iste rezultate kao da su vežbali na reformeru, a da pritom nisu potrošili čitavo bogatstvo. Pored toga, ova verzija pilatesa je odlična za početnike, jer će zid pomoći u stabilnosti, kao i isrpavnom pozicioniranju tela. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading