Rezultati istraživanja: Saune bi mogle pomoći pri gubitku kilograma tokom menopauze, a evo i kako

Vesti 12.07.2024 14:30 0

Da bi razumeli osnovne mehanizme, istraživači su otkrili da toplotna terapija aktivira nekoliko procesa koji podstiču telo da efikasnije koristi energiju i sagoreva masti

sauna

Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta Masačusets Amherst potencijalno su otkrili jednostavnu, ali efikasnu metodu za rešavanje povećanja telesne težine u vezi sa menopauzom i insulinske rezistencije, koji su faktori rizika za stanja poput gojaznosti i dijabetesa tipa 2

Njihovi nalazi su predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu NUTRITION 2024, održanom od 29. juna do 2. jula u Čikagu.

Vrućina i gojaznost

Istraživači su započeli svoju studiju tako što su starije ženke miševa bez jajnika hranili zapadnjačkom ishranom koja se sastoji od 45% kalorija iz masti. Eksperimentalna grupa glodara je stavljena u komoru za toplotnu terapiju podešenu na 104°F (40 stepeni Celzijusa) na 30 minuta dnevno tokom 12 nedelja. U međuvremenu, kontrolna grupa nije dobila nikakav toplotni tretman.

dijeta

Shutterstock

 

Rezultati su bili značajni: miševi u ,,menopauzi" koji su bili podvrgnuti toplotnoj terapiji imali su smanjeno oštećenje tkiva vezano za uzrast u poređenju sa netretiranom grupom. Termički tretirani miševi su pokazali manje akumulacije masti i bili su manje skloni debljanju uprkos ishrani sa visokim sadržajem masti. Primetno je da je toplotna terapija takođe poboljšala insulinsku osetljivost i signalizaciju glodara.

Mehanizmi iza nalaza

Da bi razumeli osnovne mehanizme, istraživači su otkrili da toplotna terapija aktivira nekoliko procesa koji podstiču telo da efikasnije koristi energiju i sagoreva masti. Ključni element u ovom procesu je aktiviranje molekula zvanog TRPV1, kanala kalcijumovih jona u ćelijskoj membrani. Kada se TRPV1 aktivira toplotom, on pokreće uzaludan ciklus kalcijuma, što dovodi do povećanog trošenja energije i sagorevanja masti. Ovaj gubitak masti verovatno objašnjava poboljšanu osetljivost na insulin primećenu kod miševa tretiranih toplotom.

sauna

Shutterstock

 

„Ovaj niz događaja sugeriše da redovna primena toplote može da oponaša efekte sagorevanja kalorija i gubitka masti“, rekao je koautor studije i doktorski kandidat Rong Fan u saopštenju za medije. ,,To bi moglo biti posebno korisno za pojedince koji smatraju da su fizičke aktivnosti izazovne, i pružiti im opuštajući način za poboljšanje metaboličkog zdravlja."

Implikacije i buduća istraživanja

Iako su nalazi studije obećavajući, istraživanje tek treba da prođe kroz recenziju. Štaviše, eksperimenti su sprovedeni na miševima, tako da ostaje nepoznato da li će se slični efekti videti kod ljudi. Dalja istraživanja su neophodna da bi se potvrdili ovi rezultati i istražili potencijali za toplotnu terapiju kao tretman metaboličkih problema povezanih sa menopauzom, prenosi Hola!

 

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading