MOŽE BITI OPASNO! Ova grupa ljudi ne sme ni da okusi grašak, a evo i zbog čega

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 19.07.2024 07:28 0

Grašak može povećati i nivo mokraćne kiseline u telu, što dovodi do bolova u zglobovima

MOŽE BITI OPASNO! Ova grupa ljudi ne sme ni da okusi grašak, a evo i zbog čega

Shutterstock

Ono što mnogi ne znaju je činjenica da je grašak biljka suprotnosti – s jedne strane je prava prirodna apoteka, prepuna vitamina i proteina, a s druge strane, može biti alergen i izazivač ozbiljnih zdravstvenih problema.

U 80 grama graška, između ostalog, nalazi se 67 kalorija, 12,5 grama ugljenih hidrata, vlakna, vitamini A, K, C, mangan, gvožđe i fosfor.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Grašak može da napravi probleme sa stomakom

Međutim, grašak sadrži lektine koji mogu dovesti do nadimanja, gasova, zadržavanja tečnosti i gastritisa. Takođe, on sadrži i fitatnu kiselinu koja ometa apsorpciju gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i cinka.

Ako redovno jedete grašak, zbog visokog procenta ugljenih hidrata može doći do povećanja telesne mase.

Lekari napominju da grašak, zbog velike količine proteina, može, ako se jede u velikim količinama, da izazove probleme u funkciji bubrega. Grašak može povećati i nivo mokraćne kiseline u telu, što dovodi do bolova u zglobovima, navodi Healthshots.com.

Nutricionisti smatraju da je za jednu osobu dovoljno tri do četiri kašike konzerviranog graška dnevno. Ako se ovi brojevi prekorače, može doći do teškog stvaranja gasova zbog obilja purina, inhibicije proizvodnje enzima i masne distrofije jetre.

Starije osobe treba da izbegavaju grašak u konzervi jer se purinska kiselina može zadržati u mišićima, što može izazvati neprijatan bol.

Osim toga, grašak u konzervi nije pogodan za pacijente sa oboljenjima pankreasa jer sadrži puno šećera i soli. Takođe, ne treba ga jesti ako imate problema sa gastrointestinalnim traktom, giht, holecistitis, gastritis i čireve.

Zeleni grašak može izazvati nadimanje kod bilo koje osobe, pa je bolje da ga ne konzumirate u prekomernim količinama. Ovo se posebno odnosi na malu decu, trudnice i dojilje.

Šta mislite o ovim farmericama i da li biste voleli da ih Vaš pratner nosi? #fy #fyp #fypシ #foryoupage #viral #viralvideo #viraltiktok #najzena #funny #fashion #jordanluca #jeans ♬ original sound - Najzena.rs
img
28. 02. 2025 10:36

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

img
19. 02. 2025 08:43

Sezona Sajma: Zaslužili ste povoljan odmor!

img
13. 12. 2024 10:10

SuPer rasprodaja u PerSu! Popusti do 50% sve do isteka zaliha!

img
15. 02. 2025 08:20

POMOĆ U MENOPAUZI NA BILJNOJ BAZI

img
25. 01. 2025 12:08

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

Komentari (0)