Zašto nikada ne smete da čeprkate mesto uboda komarca: Lekari OTKRILI užasne posledice

Slobodanka Ćorić Vesti 11.07.2024 07:47 0

Važno je prepoznati kada je ujed komarca više od obične iritacije i može biti opasan za zdravlje

komarac

Shutterstock

Kada vas komarac ujede, obično prođe oko 20 minuta pre nego što se na koži pojavi crveni trag. Iako svrab posle uboda može biti veoma neprijatan, naročito ako vas je ujelo više komaraca, preporuka lekara da ne čeprkate mesto ujeda može delovati kao šala. Međutim, stručnjaci upozoravaju da će čeprkanje samo pogoršati stanje.

Zašto se koža svrbi nakon uboda komarca? Kada vas komarac ujede, on na koži ostavlja sitne količine pljuvačke koja sadrži proteine koje telo prepoznaje kao strane. Reakcija na ubod je izazvana reakcijom vašeg imunog sistema na te proteine, objašnjava doktor Keli Mejpls. Vaše telo oslobađa histamin kao zaštitu, što može uzrokovati svrab, upalu i oticanje.

Kako objašnjava Mejpls, crvenilo na mestu uboda obično se pojavljuje oko 20 minuta nakon što vas komarac ujede. Svrab može trajati dan ili dva, a naročito može biti intenzivan kod dece i osoba sa poremećajima imunog sistema.

S obzirom na to da komarci mogu preneti ozbiljne bolesti poput malarije i Denga groznice, važno je prepoznati kada je ujed komarca više od obične iritacije i može biti opasan za zdravlje.

Zašto ne smete da čeprkate mesto ujeda

Iako je prirodno da želite da se oslobodite svraba čeprkanjem, to samo pogoršava stanje, upozorava imunolog doktor Pajel Gupta. Čeprkanje može uzrokovati oslobađanje dodatnog histamina i povećati rizik od infekcije jer otvara kožu bakterijama iz okoline. Umesto toga, preporučuje se korišćenje hladnih obloga ili kockica leda za smanjenje upale i svraba.

Efikasne su i kreme protiv svraba ili losioni koji mogu umanjiti upalu. Kao privremeno rešenje, možete istrljati mesto uboda alkoholom koji će rashladiti kožu i olakšati svrab, ali treba izbegavati prekomernu upotrebu jer alkohol može izazvati iritaciju.

Komentari (0)
Loading