Šta se dešava ako preterate sa lubenicom: Ovo je jedina bezbedna količina, posle mogu da se jave neželjeni efekti

Slobodanka Ćorić Vesti 10.07.2024 17:20 0

Prekomerna konzumacija ovog sočnog voća može imati neželjene efekte na vaše zdravlje

žena

Shutterstock

Lubenica je omiljeno letnje voće koje osvežava i hidrira, a istovremeno je bogata esencijalnim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Vitamin A i C, kao i likopen, posebno su istaknuti zbog svojih koristi za zdravlje srca. Visok sadržaj vode čini lubenicu idealnom za hidrataciju tokom vrelih letnjih dana.

Tri neželjena efekta prekomerne konzumacije lubenice

Problemi sa varenjem: Prekomerna konzumacija lubenice može izazvati nelagodnost u stomaku, nadimanje, gasove i dijareju, zbog visokog sadržaja FODMAP-a. Ovi fermentabilni ugljeni hidrati mogu biti problematični za osobe sa sindromom iritabilnog creva.

Povećanje šećera u krvi: Lubenica ima visok glikemijski indeks, što može brzo povećati nivo šećera u krvi. Osobe sa dijabetesom trebalo bi da vode računa o količini konzumirane lubenice, iako je glikemijsko opterećenje nisko, pa male porcije obično ne izazivaju veće probleme.

Promena boje kože: U retkim slučajevima, prekomerna konzumacija lubenice može dovesti do žuto-narandžaste promene boje kože, poznate kao likopenija. To je posledica akumulacije likopena u koži, ali efekat obično nestaje smanjenjem unosa lubenice.

Može li lubenica da se jede svaki dan

Komentari (0)
Loading