Većina ljudi ne može da zamisli dan bez mlečnih proizvoda, ali za neke su oni uzrok problema sa stomakom. Određeni mlečni proizvodi mogu izazvati nadutost, gasove i teže probleme s varenjem. Intolerancija na laktozu i osetljivost na mlečne proteine česti su uzročnici ovih problema. Dijetolog i nutricionista Krutika Nanavati navela je tri mlečna proizvoda koja treba izbegavati ako želite da sprečite nadutost i druge stomačne tegobe.
Sir
Jedan od omiljenih mlečnih proizvoda je sir, ali on može biti krivac za probleme s varenjem. "Tvrdi sirevi, poput čedara i parmezana sadrže manje laktoze od mleka, ali neki ljudi s intolerancijom na laktozu ipak mogu imati problem. Takvi sirevi sadrže mnogo tiramina, koji kod nekih osoba može izazvati glavobolje i problem sa varenjem. Osim toga, punomasni sirevi imaju više masnoće, što uzrokuje sporije varenje", objasnila je doktorka.
Zaslađeni jogurti
Slatki jogurti ponekad mogu dovesti do nadutosti stomaka i problema s varenjem, uključujući gasove, posebno kod ljudi koji nisu navikli na visok unos probiotika. "Iako jogurt sadrži sastojke koji su dobri za varenje, neki jogurti, uglavnom oni voćni, sa ukusom, imaju visok sadržaj laktoze. Dodatni šećeri u njima mogu doprineti nadutosti i poremetiti rad creva", upozorava dijetolog.
Puter
Konzumacija velike količine putera može opteretiti stomak, posebno u kombinaciji s drugom hranom bogatom mastima. To može dovesti do nadutosti. "Iako nije značajan izvor laktoze, puter je bogat mastima. Preterani unos masti može usporiti varenje i dovesti do neprijatnosti", zaključila je dijetolog.
Bonus video: