Najčešći razlozi za prevremeni ciklus: Nemojte da paničite, doktori ukazuju na osam stvari koje telo pokušava da vam kaže

Tatjana Badarević Vesti 04.07.2024 15:01 0

Ako je menstruacija stigla ranije, verovatno za to postoji normalno objašnjenje a ovo su najčešći razlozi.

menstruacija

Shutterstock

 

Prevremena menstruacija odnosi se na menstrualno krvarenje koje počinje pre očekivanog datuma početka ciklusa. Normalan menstrualni ciklus traje između 21 i 35 dana, a sve što se događa van tog raspona može se smatrati neredovnim.

Da li ti je menstruacija stigla ranije nego što si očekivala? Pre nego što počneš da paničiš, udahni duboko nekoliko puta. Ljudsko telo je čudnovato, ali nisi jedina kojoj se događa prevremena menstruacija. Ako je menstruacija došla rano, verovatno postoji sasvim normalno objašnjenje.

žena

Shutterstock

 

 

Zašto menstruacija porani?

Ako ti je menstruacija tačna kao sat, sigurno si samouverena u planiranju svog života oko nje. Ako znaš da menstruacija dolazi u trećoj nedelji avgusta, znaš da taj odlazak na more moraš planirati za prvu ili drugu nedelju u tom mesecu, ako ne želiš da ti menstraucija pokvari planove za plažu. Ali ako slučajno dođe ranije nego obično, to ne samo da ti kvari planove, već ti i ozbiljno može pokvariti rapoloženje.

Ali možeš biti mirna znajući da obično nema potrebe za brigom. Ginekolog Lija Milezer za portal Elite Daily istakla je da žene često previše brinu zbog prevremene menstruacije. "Žene veruju da bi pauza između njihove menstraucije trebala biti 28 dana, a ako odstupe od tog broja, onda nešto nije u redu - a to nije istina", kaže doktorka.

žena

Shutterstock

 

 

Menstruacija zapravo nije poranila

Ginekolog Kiša Gejter za Elite Daily rekla je da "dužina meseca neće promeniti učestalost tvog ciklusa". Uobičajeni menstrualni ciklus je svakih 21 do 45 dana, s prosekom od 28 dana, i ne zavisi od kalendarskh datuma, što znači da neće nužno doći u isto vreme svakog meseca.

"Puno je razloga za prevremenu menstruaciju", dodaje dr. Milhezer. "Obično ćete menstruaciju dobijate dve nedelje nakon ovulacije. Dakle, ponekad se ovulacija dogodi nedelju dana ranije." Drugim rečima, ako ovuliraš nedelju dana ranije, menstruacija će doći i nedelju dana ranije.

Iscedak, a ne prevremena menstruacija

Postoji puno normalnih razloga zbog kojih možeš krvariti, a ne uključuju menstruaciju. Na primer, ako si pre nekoliko nedelja imala ciklus i imaš smeđi iscedak, dr. Milhezer kaže da je to verovatno samo oksidovana krv iz tvoje poslednje menstruacije.

ginekolog

Shutterstock

 

 

Menstruacija još uvek nije redovna

Ako si relativno nedavno počela da dobijaš menstruaciju, trebaće nekoliko godina da postane redovna. Možeš da preskočiš mesec dana ili će ti menstruacija doći malo ranije. Može proći šest ili više godina nakon početka menstruacije da bi tvoj ciklus postao redovan.

Korišćenje kontracepcije

Kontracepcija sadrži veštačke hormone koji su namenjeni tvom telu da pomisli da je već trudno. Zbog toga je učinkovita za sprečavanje trudnoće.

Ako si tek počela da uzimaš kontracepcijske tablete i trenutno si na pauzi, možda ćeš početi krvariti. Ako si prestala uzimati kontracepcijske tablete, pad hormona takođe može uzrokovati prevremenu menstruaciju. Uz to, kad prvi put dobiješ spiralu, to može uzrokovati jače krvarenje od uobičajenog, a menstruacija može postati neredovna.

tablete

Shutterstock

 

 

Iako prevremene menstruacija nije uvek razlog za zabrinutost, postoje situacije kada je potrebno potražiti medicinsku pomoć:

Ako se prevremena menstruacija ponavlja u nekoliko uzastopnih ciklusa
Ako je krvarenje izuzetno jako ili bolno
Ako imaš druge simptome kao što su neobjašnjivi gubitak težine, umor ili promene u apetitu
Ako sumnjaš na trudnoću

Doktor će sprovesti temeljnu anamnezu i fizički pregled kako bi utvrdio uzrok prevremene menstruacije. Dodatne dijagnostičke metode mogu uključivati krvne pretrage za proveru hormonske ravnoteže, ultrazvuk materice ili druge relevantne pretrage.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading