Ne smete nikako da zanemarite ovaj bol i najčešće uzročnke: 7 simptoma urinarne infekcije — odmah se javite lekaru

Nedeljko Tišanović Vesti 04.07.2024 12:15 0

Ukoliko postoji mogućnost da se razvije infekcija, onda i ovo morate primeniti.

Shutterstock

Shutterstock

Kako je leto i kako su u Srbiji visoke temperature, svi želimo kada pronađemo bar malo slobodnog vremena da se rashladimo. Praksa je da odlazimo na kupališta, rashlađujemo se, a ni ne slutimo kakvi problemi mogu da nastanu, ako smo neobazrivi. Nažalost u nekimsituacijama nam se može razviti urinarna infekcija

Kako načelnica Urologije dr Slađana Kovačević naglašava, česti uzročnici ovog problema su upravo mokri kupaći kostimi i korišćenje klima uređaja. Ovom prilikom ona savetuje da se u što kraćem roku menjaju kupaći kostimi i da se izbegavaju prostorije koje su previše rashlađene. 

— Ne menjamo kupaći kostim, a trebalo bi. Takođe, klime kako u kolima, tako svuda. Moj savet je i muškarcima i ženama menjaju kupaće, da ne sedite u ekstremno rashlađenim prostorijama. A kako će te znati da ste dobili urinarnu infekciju, tako što ćete da mokrite učestalo, jako će da vas boli, možda ćete imati krvi u mokraći. Da biste sve to prevenirali, moraćete da se držite određenih pravila, a to je menjanje kupaćeg i nikako u previše rashlađenim prostorijama i mokrim kupaćim kostimom — rekla je načelnica odeljenja Urologije dr Slađana Kovačević.  

U vezi sa tim, simptomi koji se mogu osetiti su vrlo neprijatni pa se može primetiti učestalo mokrenje, peckanje, bolovi u genitalnoj regiji. 

žena

Shutterstock

 

 

Ovo je 7 simptoma na koje posbno treba da obratimo pažnju. 

  • potreba da piškite češće nego obično
  • bol ili nelagodnost prilikom mokrenja
  • iznenadni nagoni za mokrenjem
  • osećaj kao da ne možete u potpunosti da ispraznite bešiku
  • bol dole u ​​stomaku
  • urin koji je zamućen, neprijatnog mirisa ili sadrži krv
  • opšte loše stanje, bol i umor

Ako urinarna unfekcija nije mnogo jaka, one se mogu lečiti čajevima, ali ukoliko jeste, hitno se treba obratiti lekaru. 

Ozbiljnije urinarne infekcije mora da leči izabrani lekar ili urolog. Može se dogoditi da se infekcija popne ka bubrezima i ozbiljna upala bubrega, koja nije ni malo lako stanje zbog koga su bubrezi u gnoju. To može dovesti do najozbiljnijeg stanja sepse morate na vreme da lečite urinarnu infekciju naglašava dr Kovačević, piše Pančevac. 

U slučaju da postoji potenijalna opasnost da se infekcija može javiti, potrebno je delovati preventivno i unositi dovoljan broj tečnosti, biljne preparate koji mogu smanjiti broj batkerija u urinarnom traktu. 

 

 

Komentari (0)
Loading