Bez konzumiranja mesa: Jednostavni načini pomoću kojih ćete povećati unos proteina

Tatjana Badrević Vesti 24.06.2024 18:00 0

Istraživanja pokazuju da ishrana obogaćena proteinima uvećava mišićnu masu, utiče na zdravlje kostiju i pospešuje rad metabolizma.

žena

Shutterstock

 

Uravnotežena ishrana obogaćena hranljivim materijama kao što su proteini, vlakna i zdravi ugljeni hidrati ključna je za održavanje dobrog zdravlja. Istraživanja pokazuju da ishrana obogaćena proteinima povećava mišićnu masu, potiče zdravlje kostiju, pospešuje rad metabolizma i ima brojne druge zdravstvene prednosti, piše Theeverygirl.

Međutim, dodavanje proteina u ishranu nije uvek tako jednostavno kao što se čini, pogotovo ne za ljude koji su na veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani. Naime, meso je popularan izvor proteina, no postoje i brojne druge namirnice koje ih sadrže, ali to je manje poznato.

Umesto belog biraj smeđi pirinač

Ako jedeš samo beli pirinač kao prilog, propuštaš dodatne proteine i hranjive tvari koje ova namirnica sadrži u svom izvornom obliku. Za razliku od belog pirinča, integralni odnosno smeđi pirinač je celovito zrno i nisu joj uklonjene mekinje pa je bogatija hranjivim tvarima kao što su proteini, vlakna, vitamini i minerali. Ova mala promena može učiniti veliku razliku u dnevnom unosu proteina.

U ishranu uključi sitan sir

Sir je bogat proteinima, a odličan odabir je sveži ili sitan sir. Može se jesti kao međuobrok uz voće i povrće.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading