Ignorisanje ovakvih simptoma može biti fatalno: Doktor Simić deli ključne savete za srčane bolesnike tokom leta

Slobodanka Ćorić Vesti 19.06.2024 09:45 0

Kardiovaskularne bolesti i letnje vrućine: Saveti stručnjaka za očuvanje zdravlja srca

dr Dragan Simić

Printscreen

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrti kako u svetu, tako i u Srbiji, gde godišnje gubimo oko 56.000 stanovnika zbog njih. Poseban izazov predstavljaju visoke letnje temperature.

Prof. dr Dragan Simić, predsednik Udruženja kardiologa Srbije, istakao je gostujući na RTS-u da je važno da svi pacijenti sa srčanim oboljenjima tokom letnjih vrućina izbegavaju boravak na otvorenom, ili ako moraju biti napolju, da to čine što kraće uz redovno rashlađivanje i uvek sa sobom nose flašicu vode.

Takođe je preporučio redovne posete lekaru radi eventualne promene ili prilagođavanja terapije, naročito kod pacijenata sa hipertenzijom, čije se stanje može pogoršati tokom leta.

"Srbija se nalazi u vrhu zemalja po kardiovaskularnim bolestima, član je grupe zemalja sa visokim rizikom prema Evropskom udruženju kardiologa", napomenuo je prof. Simić. "Važno je identifikovati visokorizične pacijente kako bi se preventivno delovalo i sprečio infarkt."

Među visokorizične pacijente ubrajaju se osobe sa visokim krvnim pritiskom, pušači, gojazni, nedovoljno fizički aktivni, sa povišenim nivoom masti u krvi i pod stresom. Nasleđeni faktori takođe igraju značajnu ulogu. Profesor je naglasio važnost redovnih zdravstvenih pregleda nakon 35. ili 40. godine, uključujući posete kardiologu i prilagođavanje životnog stila.

Komentari (0)
Loading