Istraživanje pokazalo: Ovaj insekt bi mogao da pomogne u ranom otkrivanju raka pluća

Vesti 18.06.2024 10:33 0

Istraživači su svaku pčelu stavili u prilagođeno 3D štampani oklop i pričvrstili sićušnu elektrodu na njen mozak kako bi izmerili aktivnost

pluća

Shutterstock

Šta se dešava kada uparite medonosne pčele sa halitozom (lošim zadahom)? Potencijalno spasonosna nova metoda za otkrivanje raka, prema istraživanju.

Istraživači sa državnog univerziteta Mičigen otkrili su da pčele mogu da otkriju hemikalije povezane sa rakom pluća u ljudskom dahu. Prema studiji objavljenoj u časopisu Biosensors and Bioelectronics, pčele su uspele da nanjuše biomarkere raka pluća kod ljudi sa neverovatnim uspehom od 82 odsto. „Ovi rezultati pokazuju da se olfaktorni sistem pčele može koristiti kao osetljivi biosenzor za otkrivanje raka pluća kod ljudi“, napisali su autori studije, navodi Fox News.

„Insekti imaju neverovatan osećaj mirisa kao i psi“, rekao je docent Fakulteta inženjerskih nauka i profesor MSU Debajit Saha u saopštenju za javnost. Pokušao je da utvrdi da li pčele mogu da razlikuju hemikalije u dahu zdrave osobe od one osobe koja boluje od raka pluća. 

pčele

Printscreen/Youtube

 

Njegov tim je razvio ,,recept" za sintetičku mešavinu daha koja je sadržala šest jedinjenja prisutnih u dahu osobe obolele od raka i sintetičku "zdravu" mešavinu daha. „Testirali smo sintetički rak pluća u poređenju sa zdravim ljudskim mešavinama daha kod otprilike 20 pčela“, rekla je Elisa Koks, bivša šefica Sahinine laboratorije. 

Istraživači su svaku pčelu stavili u prilagođeno 3D štampani oklop i pričvrstili sićušnu elektrodu na njen mozak kako bi izmerili aktivnost. ,,Mi prenosimo mirise na antene pčela i snimamo neuronske signale iz njihovog mozga. Ovako vidimo promenu u neuralnom odgovoru pčele", rekao je Saha.

„Ono što je zadivljujuće je sposobnost pčela da ne samo da otkriju ćelije raka, već i da razlikuju ćelijske linije različitih tipova raka pluća“, rekla je Autumn Meklejn-Svoboda, diplomirani student u Sahinom timu. ,

,Buduće implikacije za ovo su ogromne, jer bi naš senzor mogao omogućiti pacijentima da brzo dobiju specifične dijagnoze raka, što je imperativ za ispravan način lečenja."  

 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading