Nije Čarls jedini: Evo ko je sve u kraljevskoj porodici imao rak pluća, debelog creva, dojke, grla...

Vesti 06.02.2024 14:31 0

Kralj Čarls je objavio svima od čega boluje, dok su njegovi preci pokušavali da sakriju svoje bolesti.

kraljevska porodica

Shutterstock

Juče je svet obišla vest o oboljenju kralja Čarlsa (75) kojem je dijagnostikovan rak, ali još uvek nije poznato o kojoj vrsti je reč. Prošlog ponedeljka kralj je pušten iz bolnice, nakon što je bio na trodnevnoj hospitalizaciji tokom koje je imao rutinsku operaciju zbog povećane prostate.

Čarlsov deda imao rak pluća

Kraljeva dijagnoza je saopštena narodu i ostatku sveta, dok su njegovi preci pokušavali da sakriju svoje zdravstvene kartone. Čarlsov deda, Džordž VI, bio je strastveni pušač. Zbog "strukturnih abnormalnosti" uklonjeno mu je levo plućno krilo, a navodno se radilo o raku, piše „The Telegraph“. Preminuo je pet meseci nakon operacije, a Džordžovi doktori dijagnozu su skrivali od javnosti. Kralj je patio i od vaskularne bolesti pa se pretpostavljalo da je to bio uzrok koronarne tromboze, ali kasnije se pričalo da je ona nastupila nakon širenja raka.

kraljevska porodica

Shutterstock

 

Bolesni bili i roditelji kraljice Elizabete

Majka kraljice Elizabete II, Elizabeta, takođe je bolovala od raka. Vilijam Šakros je u posthumnoj biografiji pisao da se kraljica majka dva puta lečila od te teške bolesti, navodi „The Telegraph“. Godine 1966. operisana je, uklonjen joj je tumor s debelog creva. Tada je saopšteno kako je bila podvrgnuta operaciji abdomena kako bi uklonila začepljenje. Posle 18 godina ponovo je završila na operaciji, tvrdilo se da je u bolnici bila na "testovima", ali navodi se da je operisala tumor dojke. Kraljica majka Elizabeta preminula je 2002. godine u 102. godini života.

I njihova kćerka, kraljica Elizabeta II, navodno je preminula zbog posledica raka. „The Telegraph“ prenosi detalje iz biografije "Queen Elizabeth: An Intimate Portrait" u kojoj Gajls Brandret piše da je kraljica bolovala od mijeloma, retkog oblika raka kostiju. Autor je bio prijatelj s princem Filipom, a navodi da je kraljičin doktor bio upoznat s njenim zdravstvenim stanjem.

- Zaista nisam želeo nikoga da uznemirim, ali ako će to biti potvrđeno, a jednog dana hoće, barem ja, kao novinar, govorim ono što se događalo - izjavio je Brandret nakon što su njegove tvrdnje izazvale rasprave.

kralj čarls

Foto: AP

 

Rak dojke, pluća, bazocelularni karcinom...

Od raka dojke 1901. godine preminula je princeza Viktorija, ćerka kraljice Viktorije i princa Alberta, piše „US Weekly“. Navode i kako je, prema knjizi Džejn Ridli "Bertie: A Life of Edward VII", kralj Edvard VII operisao bazocelularni karcinom koji se nalazio uz nos. Kralju Edvardu VIII dijagnostikovan je rak grla 1971. godine, nakon što je godinama bio strastveni pušač. Preminuo je već iduće godine.

Vojvotkinja od Jorka, Sara Ferguson, u junu prošle godine otkrila je da boluje od raka dojke, a potom u januaru ove izjavila da ima drugu dijagnozu, maligni melanom, piše „US Weekly“.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading