Neuropsiholog otkriva: Ovo je neočekivani simptom demencije i javlja se najčešće kod jedne grupe ljudi

Vesti 13.06.2024 11:28 0

S godinama je važno obratiti pažnju na to kako funkcioniše razmišljanje i pamćenje.

žena

Shutterstock

Bilo kakve promene u radu mozga mogu ukazivati na početak nekih tegoba. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, životno doba je najznačajniji faktor rizika za probleme sa pamćenjem.

Žene su sklonije demenciji

Žene su izložene većem riziku od razvoja te bolesti, ali uočavanje znakova i simptoma može pomoći ljudima da započnu s lečenjem koje im može poboljšati kvalitet života. "Nešto što bi ljude moglo iznenaditi jeste to da je depresija faktor rizika za demenciju", kaže neuropsiholog Džesika Koldvel, direktorka Centra za prevenciju Alchajmerove bolesti na klinici Klivlend.

žena

Shutterstock

 

Prvi simptom demencije

Nedavna istraživanja potvrđuju izjavu dr Koldvel. Na primer, studija iz 2023. godine objavljena u magazinu „The Journal of Neuropsychiatry“ pokazala je da se gotovo 9% svih novih slučajeva demencije i gotovo 11% dijagnoza Alchajmerove bolesti može povezati s depresijom. Međutim, dr Koldvel kaže da se ova depresija razlikuje od one koju ljudi mogu doživeti ranije u životu. "To je vrsta depresije koja se prvi put javlja u starijem dobu. Depresivno raspoloženje može biti signal da se mozak menja ili faktor rizika da će se mozak kasnije promeniti", napomenula je.

Ostali simptomi

Simptomi depresije u starijem dobu su, na primer, poremećaji spavanja i gubitak interesa za gotovo sve aktivnosti. Moraju biti prisutni gotovo ceo dan, svaki dan, najmanje dve nedelje. Rizik faktora za demenciju je i gubitak sluha. Ostali simptomi demencije su gubitak pamćenja, gubitak pojma o vremenu, slabost na jednoj strani tela, iznenadna zbunjenost i promene vida.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading