Koja konzerva je zdravija: Tunjevina u ulju ili u vodi, iznenadiće vas razlika, a nema veze sa cenom

Slobodanka Ćorić Vesti 14.06.2024 15:58 0

Kada biraju konzervu tunjevine, mnogi se dvoume koju će izabrati – onu u salamuri ili onu u ulju

Tunjevina

Shutterstock

Izbor između tunjevine u ulju ili vodi može izazvati dilemu. Iako se možda čini da su obe varijante podjednako zdrave, postoje suptilne razlike koje mogu uticati na vaše zdravlje.

Prvo, hajde da razmotrimo nutritivne karakteristike obe vrste.

Tunjevina u ulju ima tendenciju da bude bogatija kalorijama i mastima. Ulje u kojem se konzervi nalazi može biti biljno ili riblje ulje. Dok riblje ulje može sadržati korisne omega-3 masne kiseline, biljna ulja često imaju visok sadržaj zasićenih i trans masti, koje se povezuju sa lošim zdravstvenim ishodima poput srčanih bolesti.

S druge strane, tunjevina u vodi obično sadrži manje kalorija i masti, jer se voda koristi umesto ulja kao sredstvo za konzerviranje. Ovo može biti bolji izbor za one koji pokušavaju da održe nisku kalorijsku ili niskomasnu ishranu.

Međutim, postoji jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir: sadržaj hranljivih sastojaka.

Konzerve tunjevine često se prerađuju i mogu sadržati dodate soli ili druge aditive kako bi se poboljšao ukus ili produžio rok trajanja. Pri odabiru između tunjevine u ulju ili vodi, važno je pročitati etiketu i obratiti pažnju na sadržaj natrijuma i dodatih šećera.

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je ukus. Neki ljudi smatraju da tunjevina u ulju ima bogatiji i intenzivniji ukus od one u vodi. Međutim, to može zavisiti od ličnih preferencija i načina na koji se tunjevina koristi u receptima.

Na kraju, odluka između tunjevine u ulju ili vodi zavisi od vaših individualnih zdravstvenih ciljeva, preferencija ukusa i načina na koji planirate da je koristite u svojoj ishrani. Bez obzira na izbor, važno je konzumirati tunjevinu umjereno kao deo uravnotežene ishrane.

Dakle, kada sledeći put birate između tunjevine u ulju ili vodi, obratite pažnju na nutritivne informacije na etiketi i donesite odluku koja će najbolje odgovarati vašim potrebama i ciljevima u ishrani.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading