Kako kontrolisati holesterol i pritisak pre 55. godine: Put ka zdravijem srcu i dugovečnosti

Slobodanka Ćorić Vesti 14.06.2024 09:47 0

Otkrijte kako možete preduzeti korake ka očuvanju zdravlja srca i telu pre nego što napunite 55 godina

žena

Shutterstock

Povišen holesterol i visok krvni pritisak su faktori rizika za srčane bolesti i moždani udar, a obično se smatraju problemima koji se javljaju u starijoj dobi. Međutim, sve više mladih ljudi suočava se sa ovim zdravstvenim izazovima, što zahteva ozbiljnu pažnju i pravovremene korake ka prevenciji i lečenju. Evo kako se možete suočiti sa ovim problemima pre nego što napune 55 godina.

Zdrava ishrana

Jedan od ključnih faktora za smanjenje holesterola i pritiska je pravilna ishrana. Fokusirajte se na unošenje voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti poput maslinovog ulja i orašastih plodova. Smanjite unos zasićenih i trans masti, kao i soli i šećera.

Fizička aktivnost

Redovno vežbanje je od vitalnog značaja za održavanje zdravlja srca i krvnih sudova. Stručnjaci preporučuju najmanje 150 minuta umerene ili 75 minuta intenzivne aerobne aktivnosti svake nedelje, uz dodatne vežbe jačanja mišića najmanje dva puta nedeljno.

Kontrola telesne težine

Prekomerna težina može povećati rizik od povišenog holesterola i pritiska. Radite na postizanju i održavanju zdrave telesne težine putem uravnotežene ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Ograničenje alkohola i prestanak pušenja

Prekomerno konzumiranje alkohola može povećati holesterol i pritisak, dok pušenje oštećuje krvne sudove i povećava rizik od srčanih bolesti. Ograničite unos alkohola i radite na prestanku pušenja kako biste poboljšali svoje zdravlje.

Redovni lekarski pregledi

Redovne medicinske provere i analize krvi mogu identifikovati rani stadijum povišenog holesterola i pritiska. Rano otkrivanje omogućava brže preduzimanje koraka ka kontroli i lečenju ovih stanja.

Napomena: Pre nego što preduzmete bilo kakve značajne promene u ishrani, fizičkoj aktivnosti ili lečenju, važno je da se posavetujete sa lekarom ili stručnjakom za ishranu kako biste dobili personalizovane smernice i savete. Pravovremena intervencija može značajno doprineti smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju kvaliteta života.

Komentari (0)
Loading