Povoljno deluju na creva i oči: Kajsije su pravo blago, ali veliki broj ljudi ne bi smeo da ih jede

Slobodanka Ćorić Vesti 11.06.2024 11:20 0

Kajsije, osim što su izuzetno ukusne, predstavljaju pravu riznicu hranljivih sastojaka koji su od vitalnog značaja za naše zdravlje

kajsije

Shutterstock

Kajsije sadrže veliku količinu antioksidanata koji su ključni za jačanje imuniteta i smanjenje oksidativnog stresa – sve to utiče na jaču sposobnost organizma da se bolje štiti od infekcija, upala, ali i ozbiljnijih bolesti.

Izuzetno su hranljive, a pored toga što poboljšavaju varenje, veoma su korisne za naše oči.

Čuvaju vid

Kajsije su izvanredne za očuvanje vida i zdravlje očiju. Ovo voće je bogato jedinjenjima koja su ključna za oči, uključujući vitamine A i E. Vitamin A ima ključnu ulogu u sprečavanju noćnog slepila, dok vitamin E, kao rastvorljivi antioksidans, direktno štiti oči od oštećenja koja prouzrokuju slobodni radikali. Beta karoten, koji daje kajsijama karakterističnu žuto-narandžastu boju, jeste prekurzor vitamina A, što znači da se u telu može pretvoriti u ovaj važan vitamin.

Pored toga, drugi bitni karotenoidi prisutni u kajsijama su lutein i zeaksantin, koji se prirodno nalaze u mrežnjači oka.

Recept za sok od kajsija

Sastojci:

2 kg kajsija

400 g šećera

1 l vode

Priprema:

Kajsije moraju biti jako zrele. Potrebno ih je oprati, očistiti i izblendati u blenderu ili štapnim mikserom, dodati šećer i vodu i staviti na šporet da provri. Skinuti penu i pustiti da vri 2-3 min.

Sipati vruće u flaše sa širokim grlom i dobro zatvoriti. Staviti u rernu na 90 stepeni na 90 min. Ostaviti flaše nekoliko sati u rerni da se tu ohlade pa spakovati na police.

Sok je veoma zdrav, pun vitamina i pogodan je i za bebe jer je pasterizovan i bez konzervansa.

 

Kajsije mogu doprineti i lepšem, zategnutijem i zdravijem izgledu kože. Oštećenje kože i bore često su posledica izloženosti faktorima okoline poput sunca, zagađenja i pušenja. Istraživanja pokazuju da postoji veza između izlaganja ultraljubičastom zračenju, opekotina od sunca i povećanog rizika od melanoma. Zdrava ishrana bogata antioksidantima, poput onih koje se nalaze u kajsijama, može pomoći u borbi protiv ovih štetnih faktora.

Sprečavaju nastanak bora

Vitamini C i E, prisutni u kajsijama, takođe su korisni za kožu. Vitamin C štiti od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem i zagađivačima neutralizacijom slobodnih radikala, kao i podsticanjem proizvodnje kolagena, što koži daje čvrstoću i elastičnost. Ishrana bogata vitaminom C može pomoći koži da se oporavi od oštećenja uzrokovanih suncem i spreči nastanak bora. Takođe, beta karoten, još jedan nutrijent iz kajsija, može pomoći u lečenju opekotina od sunca. Studije su pokazale da je suplementacija beta karotenom smanjila rizik od opekotina od sunca za 20% tokom desetonedeljnog perioda.

Za dobro varenje

Kajsije su takođe korisne za varenje i peristaltiku creva, a imaju i povoljan uticaj na nivo šećera i holesterola u krvi. Sadrže različita vlakna, rastvorljiva i nerastvorljiva, koja su važna za zdravlje creva, održavanje zdravog nivoa šećera u krvi i holesterola, kao i za opšte zdravlje crevne flore.

Kardiovaskularni i bubrežni problemi

Važno je imati na umu da kajsije sadrže visok nivo kalijuma, minerala koji igra ključnu ulogu kao elektrolit u organizmu. Kalijum je važan za regulisanje nervnih signala, mišićnih kontrakcija i ravnoteže tečnosti. Prekomerni unos kalijuma može biti problematičan za osobe sa određenim zdravstvenim stanjima, poput kardiovaskularnih ili bubrežnih problema, posebno ako su na terapiji.

Uz to, kajsije su izvrstan izvor hidratacije zbog visokog sadržaja vode. Adekvatna hidratacija važna je za regulisanje krvnog pritiska, telesne temperature, zdravlja zglobova i održavanje ravnoteže tečnosti u organizmu. Kajsije mogu biti odličan dodatak ishrani nakon vežbanja kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti.

Istraživanja sugerišu da kajsije mogu imati i pozitivan uticaj na jetru zbog visokog sadržaja antioksidanata. Međutim, potrebno je više kliničkih studija kako bi se ove tvrdnje potvrdile.

Uključivanje kajsija u ishranu je lako i može se obaviti na različite načine, bilo sveže ili sušeno, kao brza i ukusna užina ili dodatak različitim jelima.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading