Menstruacija je dobra stvar: Naučnici objasnili zašto su žene u prednosti tokom ciklusa, jedna faza je najvažnija

Vesti 06.06.2024 13:43 0

Studija je obuhvatila 248 učesnika u ranim 30-im i srednjim 20-im, uključujući 105 žena, (od kojih je 47 koristilo kontracepciju) i 96 muškaraca

menstruacija

Shutterstock

Žene se često osećaju loše tokom menstruacije, ali su njihovi umovi oštriji i imaju bolju mentalnu agilnost kada imaju menstruaciju nego u bilo koje drugo vreme tokom ciklusa. Istraživači iz Londona su otkrili da su žene sa menstruacijom reagovale 12 odsto brže i napravile 25 odsto manje grešaka na psihološkim testovima, iako su mislile da će njihov učinak biti mnogo gori.

Studija objavljena u časopisu Neuropsychologia otkrila je da žene pokazuju ,,bolje ukupne kognitivne performanse tokom menstruacije", piše Daily Mail.

žena

Shutterstock

 

Naučnici kažu da nalazi mogu pružiti objašnjenje za prethodna istraživanja koja pokazuju da je manja verovatnoća da će sportistkinje biti povređene tokom menstruacije. Kažu da estrogen - hormon koji se povećava tokom menstruacije kod žena - može stimulisati mozak, dok ga progesteron, hormon koji se aktivira pre menstruacije, inhibira.

Studija je obuhvatila 248 učesnika u ranim 30-im i srednjim 20-im, uključujući 105 žena, (od kojih je 47 koristilo kontracepciju) i 96 muškaraca. Testovi su pokrivali vreme reagovanja, pažnju, sposobnost povezivanja sa vizuelnim informacijama i predviđanje kada bi se nešto moglo dogoditi, a dizajnirani su da oponašaju mentalne procese tokom sporta. 

Brže rekacije

Nije bilo grupne razlike u vremenu reagovanja i tačnosti između muških i ženskih učesnika, ali je utvrđeno da žene koje su imale redovne menstruacije imale bolje rezultate tokom menstruacije u poređenju sa bilo kojom drugom fazom svog menstrualnog ciklusa, pokazujući brže vreme reagovanja i manje grešaka. Uprkos činjenici da su učesnici prijavili da se osećaju gore tokom menstruacije i verovali da to negativno utiče na njihov učinak, rezultati su bili bolji.

Istraživači su otkrili da žene koje imaju menstruaciju imaju sporije vreme reagovanja od oko 10-20 milisekundi tokom lutealne faze, koja počinje nakon ovulacije i traje između 12-14 dana do početka menstruacije. U ovoj fazi više nisu pravile greške. 

žena

Shutterstock

 

Dr. Flaminia Ronka, vodeća autorka studije sa UCL-ovog Odeljenja za hirurgiju i interventnu nauku i ISEH, rekla je da je otkriće da su žene imale bolje rezultate tokom menstruacije „iznenađujuće“ i da bi moglo da promeni način na koji se posmatraju  performansi sportistkinja u odnosu na njihov menstrualni ciklus. .

„Ono što je iznenađujuće je da je učinak učesnica bio bolji kada su imale menstruaciju, što dovodi u pitanje šta žene, a možda i društvo uopšte, pretpostavljaja o njihovim sposobnostima u ovo doba meseca“, dodala je Ronka. 

Dr. Megan Lauri, jedna od autorki studije sa UCL, objasnila je da je potrebno mnogo više istraživanja u ovoj oblasti, ali da su ovi nalazi važan prvi korak ka razumevanju kako kognitivni sistemi žena takođe utiču na njihove sportske performanse u različitim periodima tokom ciklusa.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading