Naučnici otkrivaju: Žene koje u menopauzi pate od talasa vrućine imaju veći rizik da razviju ovu bolest

Vesti 05.06.2024 17:28 0

Do ovog otkrića su došli čak i nakon što su uzeli u obzir podatke koji se odnose na to da li žene koriste hormonsku zamensku terapiju (HRT), koliko imaju godina ili koliko vežbaju

žena

Shutterstock

Stručnjaci su otkrili da žene koje imaju neprijatne nuspojave – poznate i kao vazomotorni simptomi – imaju tri puta veću verovatnoću da razviju nealkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD) u poređenju sa onima sa blagim simptomima.

NAFLD, stanje u kojem se masnoće nakuplja u jetri, može izazvati ozbiljna oštećenja i povezano je sa povećanim rizikom od dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Sve veći broj dokaza takođe sugeriše da su pacijenti sa NAFLD-om pod visokim rizikom od koronarne bolesti srca i srčane insuficijencije, prenosi Daily Mail.

Vođa studije dr. Eleni Armeni sa Univerziteta Kapodistrijan u Atini objasnila je da njihovo novo istraživanje doprinosi razumevanju veze između vazomotornih simptoma i kardiometaboličkih faktora rizika. 

,,Ovo je važan nalaz jer naglašava kako talasi vrućine i noćno znojenje mogu signalizirati povećan rizik od srčanih i metaboličkih problema."

menopauza

Shutterstock

 

Njen tim je analizirao 106 žena u menopauzi i postmenopauzi. Otkrili su da one sa umerenim do jakim talasima vrućine ili noćnim znojenjem imaju tri puta veći rizik od razvoja nealkoholne bolesti masne jetre u poređenju sa onima sa blagim simptomima. Do ovog otkrića su došli čak i nakon što su uzeli u obzir podatke koji se odnose na to da li žene koriste hormonsku zamensku terapiju (HRT), koliko imaju godina ili koliko vežbaju. 

„Žene koje imaju ove simptome treba da se konsultuju sa lekarom i provere svoje kardiovaskularno zdravlje“, dodao je dr. Armeni. Istraživači se nadaju da će njihovi nalazi podstaći lekare da ženama u menopauzi pruže negu izvan granica terapije zamene hormona.

Prema HALMED-u, komitet Evropske agencije za lekove odobrio je lek koji se bori protiv talasa ili naleta vrućine na svojoj sednici u oktobru 2023. godine. Lek predstavlja dnevnu pilulu koja reguliše moždani receptor koji oslobađa hormone koji kontrolišu telesnu temperaturu, ali ovaj lek još uvek nije na listi lekova HZZO-a. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading