Mozak će vam raditi kao sat: Pet saveta doktorke koja je živela preko 100 godina

Slobodanka Ćorić Vesti 31.05.2024 10:21 0

Živela je 103 godine, ostajući vitalna i mentalno aktivna do samog kraja. Rita Levi-Montalčini ostavila je iza sebe nekoliko ključnih saveta za očuvanje i razvoj moždanih vijuga, kao i za dug život

Rita Levi-Montalcini

Profimedia

Rita Levi-Montalčini, rođena 22. aprila 1909. godine u Italiji, bila je jedan od najistaknutijih italijansko-američkih neurologa. Zajedno sa biohemičarem Stenlijem Koenom, 1986. godine dobila je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za otkriće supstance koja stimuliše i utiče na rast nervnih ćelija.

Živela je 103 godine, ostajući vitalna i mentalno aktivna do samog kraja. Rita Levi-Montalčini ostavila je iza sebe nekoliko ključnih saveta za očuvanje i razvoj moždanih vijuga, kao i za dug život:

Čitanje teške literature – Mnogi naučnici tvrde da stalno učenje pomaže u očuvanju vitalnosti moždanih funkcija.

Rešavanje logičkih zadataka i ukrštenih reči – Ove aktivnosti podstiču mozak da razmišlja van uobičajenih okvira.

Pokušajte da zapamtite više – Na primer, nakon čitanja svakog poglavlja, zatvorite knjigu i pokušajte da zapamtite detalje. Preslišavajte sebe i ponavljajte naučeno.

Učite strane jezike – Ne morate tečno govoriti jezik, poenta je u tome da se mozak "rasteže", čime se stvaraju nove neuronske veze. Preporučuje se oko 20 minuta učenja dnevno.

Sačuvajte pozitivan duh – Ovo je jedna od najvećih tajni dugog i srećnog života. Rita Levi-Montalčini je govorila: "Pre svega, nemojte se plašiti poteškoća. One nam donose najbolje." Čak i kada se pojave teškoće i problemi, pokušajte da zadržite optimizam i u svemu vidite priliku za razvoj.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading