Dr Slavinski otkriva: Ko jede po ovom redosledu ne može da se ugoji

Slobodanka Ćorić Vesti 06.06.2024 12:10 0

Pravilan unos hrane za ručak može sprečiti preterano grickanje između obroka i održati stabilan nivo energije tokom celog dana

zdravlje

Shutterstock

Naučni svet već dugo istražuje vezu između vremena obroka i telesne težine, a nedavna istraživanja sugeriraju da postoji važna povezanost između ovih faktora. Dr Brajan Slavinski, nutricionista i autoritet u oblasti ishrane, otkriva da osobe koje prate određeni ritam obroka često imaju manje probleme s težinom.

"Naš organizam poseduje svoj unutrašnji sat, poznat kao cirkadijalni ritam, koji reguliše različite funkcije tela tokom dana i noći, uključujući i metabolizam", objašnjava dr Slavinski,. "Konzumiranje obroka u određeno vreme može pomoći u usklađivanju ovog ritma, što može imati pozitivan uticaj na metabolizam i kontrolu telesne težine."

Prema njegovim rečima, doručak je ključan obrok koji treba konzumirati što je moguće ranije u danu, idealno unutar sat vremena nakon buđenja. "Doručak pokreće metabolizam i pruža energiju za početak dana. Osobe koje redovno doručkuju često imaju bolju kontrolu nad telesnom težinom i manje su sklone prejedanju tokom dana."

Ručak bi trebalo da bude najobilniji obrok dana, konzumiran oko podneva ili nešto kasnije, kada je metabolizam najaktivniji. "Pravilan unos hrane za ručak može sprečiti preterano grickanje između obroka i održati stabilan nivo energije tokom celog dana", ističe dr Brajan Slavinski.

Večera bi trebalo da bude laganija i konzumirana nekoliko sati pre odlaska na spavanje. "Kasni unos teške hrane može otežati probavu i poremetiti san, što može negativno uticati na telesnu težinu", upozorava nutricionista.

Uz pravilan ritam obroka, važno je obratiti pažnju i na vrstu hrane koju konzumiramo. "Balansirana ishrana, bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i proteinima, ključna je za održavanje zdrave telesne težine i opšte dobrobiti", zaključuje dr Brajan

Doručak

Idealno je da ga konzumirate ujutro, između 7 i 9 časova.

Ručak

Između 12 i 14 časova je optimalno vreme za unos nutritivno bogatih obroka koji će vam pružiti energiju za ostatak dana.

Večera

Večera bi trebalo da bude laganija i konzumirana nekoliko sati pre odlaska na spavanje. Idealno vreme za večeru je između 18 i 20 časova. 

Komentari (0)
Loading