Pritajena bomba! Bole vas noge, peckaju, crvene? Dr Jocić kaže da za ovu grupu ljudi nema sunčanja, masaže...

Slobodanka Ćorić Vesti 03.06.2024 11:40 0

Neophodno je i što pre uvesti antikoagulantnu terapiju da bi se sprečilo širenje tromba, ali i plućna embolija koja može biti fatalna komplikacija duboke venske tromboze

Dr Dario Jocić

Printscreen/tvprva

Letu se raduju mnogi, ali ne svi. Kako temperature rastu, tako se i tegobe sa proširenim venama pojačavaju. To najbolje znaju oni koji sa tim problemom žive. Kako olakšati tegobe i lečiti proširene vene? Vaskularni hirurg dr Dario Jocić je objasnio u "RTS ordinaciji".

Na pitanje da li je stajanje ili sedenje veći problem za proširene vene, dr Jocić je odgovorio: "Stajanje je daleko veći problem nego sedenje. Iako je sedenje takođe problem, stajanje je veći problem, pokazale su studije. Važno je pronaći trenutak u toku dana za šetnju, jer aktiviramo mišićnu pumpu i poboljšavamo vensku cirkulaciju šetnjom." Preporučuje se šetnja od 20 do 30 minuta dnevno, a kod kardiovaskularnih bolesti, tri puta nedeljno po sat vremena.

Čarape sa različitim nivoima kompresije

Kada je reč o kompresivnim čarapama, one mogu značajno smanjiti tegobe pacijenata i rizik od komplikacija. Postoje čarape sa različitim nivoima kompresije, od preventivnih do terapijskih, koje se preporučuju pacijentima sa venskim ranama ili otocima. Međutim, operacija može biti trajno rešenje za pacijente sa proširenim venama, umesto nošenja čarapa celog života.

Popucali kapilari su početna faza venske bolesti, ali ne nužno i proširene vene. Postoje terapije poput laserske terapije ili ubrizgavanja određenih lekova za zatvaranje kapilara, ali rezultati zahtevaju strpljenje kako od lekara tako i od pacijenta.

Prekrštanje nogu ne dovodi direktno do pojave proširenih vena, dok su anticelulit masaže strogo zabranjene samo ako su preterano agresivne i mogu izazvati povrede. Vežbanje je važno, ali treba izbegavati teške teretane i fokusirati se na rekreaciju, jačanje muskulature i kardio vežbe poput šetnje, vožnje biciklom ili plivanja.

Anticelulit masaže su strogo zabranjene

Zablude o proširenim venama su: popucali kapilari na nogama će sigurno prerasti u proširene vene, prekrštanje nogu dovodi do nastanka proširenih vena, anticelulit masaže su strogo zabranjene osobama sa proširenim venama, proširene vene se mogu izlečiti kremama i gelovima, vežbanje u teretani je zabranjeno osobama sa proširenim venama, i proširene vene se ne operišu leti.

Korisni saveti kod proširenih vena na nogama uključuju izbegavanje dugog stajanja i sedenja, redovne šetnje, unos dovoljno tečnosti, ograničenje unosa soli, izbegavanje gojaznosti, ležanje sa uzdignutim nogama i nošenje kompresivnih čarapa po potrebi.

 

Komentari (0)
Loading