Prenosioci bakterija i bolesti: Kada vidite šta rade muve nikad više nećete pojesti hranu na koju su sletele

Slobodanka Ćorić Vesti 03.06.2024 10:45 0

Iako možda ne izgleda ozbiljno, važno je shvatiti da muve mogu preneti opasne bakterije i bolesti na hranu, čineći je nesigurnom za konzumaciju

muva

Shutterstock

Kada se kućne muve nađu u našim domovima, često ih viđamo kako sleću na hranu koju ostavimo napolju. Iako možda ne izgleda ozbiljno, važno je shvatiti zašto bismo trebali izbegavati konzumaciju hrane na koju su muve sletele.

Kako kućne muve jedu

Kućne muve nemaju zube niti sposobnost žvakanja. Umesto toga, one koriste svoje "usne aparate" za sisanje tečnosti. Kada slete na hranu, prvo ispuštaju enzime za varenje, što im omogućava da razgrade čvrstu hranu u tečnu formu koju mogu usisati. Ovaj proces uključuje regurgitaciju, što znači da muve vraćaju deo svog probavnog sadržaja na hranu koju konzumiraju.

Prenosioci bakterija i bolesti

Muve često dolaze u kontakt s raznim nečistim površinama, uključujući otpad, izmet i trupla životinja. One mogu pokupiti bakterije, viruse i parazite iz tih izvora i preneti ih na hranu. Neke od bakterija koje mogu preneti uključuju Salmonelu, E. coli i bakterije koje uzrokuju koleru i dizenteriju. Kada muva sleti na hranu, ove patogene može ostaviti na njenoj površini.

Enzimi i otpad

Osim što prenose patogene, enzimi koje muve ispuštaju na hranu tokom procesa hranjenja takođe mogu kontaminirati hranu. Ovi enzimi mogu razgraditi ne samo hranu već i zaštitne barijere na njenoj površini, što može olakšati rast bakterija i drugih mikroorganizama.

Komentari (0)
Loading