Najezda krpelja: 30 odsto zaraženo! Dr Kalabić otkriva najveću grešku prilikom uklanjanja

Slobodanka Ćorić Vesti 03.06.2024 10:20 0

Potrebno je da prođe oko 24 sata od uboda da bi došlo do infekcije

dr Snežana Kalabić

Printscreen/tvprva

Topli dani omogućili su nam da više vremena provodimo na otvorenom, ali to znači i povećan rizik od susreta sa krpeljima, insektima i paukovima. Da li je ove godine broj krpelja veći i šta preporučuju lekari? Doktorka Snežana Kalabić iz Doma zdravlja "Savski venac" za RTS je istakla da su se pacijenti sa ubodima krpelja ove godine javljali još u februaru, što je mnogo ranije nego prethodnih godina. Blaga zima je omogućila raniji početak aktivnosti krpelja.

"Oko 30 odsto krpelja je zaraženo, ali to ne znači da ćemo se sigurno zaraziti ubodom. Potrebno je da prođe oko 24 sata od uboda da bi došlo do infekcije", objasnila je doktorka Kalabić.

Kako pravilno ukloniti krpelja?

"Savetujemo pacijentima da, ako su u mogućnosti, krpelja uklone u prvih 24 sata ili da se jave najbližoj ambulanti. Pincetom treba pažljivo izvući krpelja, bez gnječenja ili stiskanja. Mesto uboda ne treba mazati kremama, benzinom ili alkoholom, jer se time povećava rizik od infekcije", dodala je doktorka.

Zašto su krpelji opasni i koje simptome ne smemo ignorisati?

"Ubod krpelja ne boli, stoga je važno da svi pregledamo svoje telo, posebno mekane delove. Ako se u periodu od jednog do trideset dana pojave koncentrični krugovi na mestu uboda, to je znak da je krpelj bio zaražen. Mogu se javiti blaga temperatura, bol u mišićima i malaksalost. U tom slučaju, treba se obratiti izabranom lekaru ili Savetovalištu za Lajmsku bolest", rekla je doktorka Kalabić.

Koje su posledice Lajmske bolesti?

"Bolest može da utiče na zglobove, srce i nervni sistem, a posledice mogu biti ozbiljne, pa je važno započeti lečenje na vreme", naglasila je doktorka Kalabić. Preporučuje da ne izbegavamo prirodu zbog krpelja, ali da zaštitimo otvorene delove tela, nosimo duge rukave i nogavice, te patike, naročito u šumskim predelima. Po povratku iz prirode, treba pregledati sve delove tela zbog mogućih uboda krpelja."

Komentari (0)
Loading