Srpski travar otkriva grešku koju svi pravimo: Evo zašto ne biste trebali soliti paradajz pre jela

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 28.05.2024 17:40 0

Paradajz pruža dovoljno kalijuma da reguliše krvni pritisak, smanjujući rizik od visokog pritiska

travar

Printscreen/Instagram

Paradajz je ključan izvor kalijuma, posebno važan tokom toplih letnjih dana i visokih temperatura. Zato je bitno da ga uključimo u ishranu tokom ovog perioda.

Lekari se slažu da je paradajz idealna letnja namirnica, posebno tokom ekstremnih vrućina. Sirov paradajz je bogat likopenom, antioksidansom, ali i vitaminom C, kalijumom i folatom.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Nebojša Stamenović, srpski travar, u video obraćanju na Instagramu, objasnio je kako najbolje konzumirati ovu namirnicu. On ističe da paradajz iz sopstvene bašte ne soli, jer so neutrališe kalijum u paradajzu.

Osim što jača kosti, paradajz sadrži i kalcijum i kalijum koji pomažu u jačanju koštanog sistema. Osteokalcin, koštani protein, sintetiše se uz pomoć vitamina K, prisutnog u paradajzu. Likopen, takođe, blagotvorno deluje na koštani sistem i pomaže u prevenciji osteoporoze, posebno kod žena starijih od 40 godina.

Likopen takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Paradajz pruža dovoljno kalijuma da reguliše krvni pritisak, smanjujući rizik od visokog pritiska.

Paradajz je takođe koristan za dijabetičare jer pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, zahvaljujući svom sadržaju hroma i vlakana. Ipak, važno je napomenuti da balans u ishrani ostaje ključan, pa je važno pratiti unos šećera i drugih namirnica.

Komentari (0)