Otkrijte voće koje je dobro za mozak i srce: Jeftino, dostupno, pravo zlato

Slobodanka Ćorić Vesti 27.05.2024 07:21 0

Brusnica je bogata antioksidansima, vlaknima, vitaminima i mineralima, brusnica poboljšava pamćenje, štiti srce i doprinosi opštem zdravlju

brusnica

Shutterstock

Brusnice su bogate antioksidansima, vlaknima, vitaminima i mineralima koji su ključni za održavanje zdravog tela i uma.

Evo zašto bi trebalo da je uključite u vašu svakodnevnu ishranu.

Brusnice su bogate antioksidansima, posebno flavonoidima, koji su poznati po svojim kardioprotektivnim svojstvima. Redovna konzumacija brusnica pomažu u održavanju zdravlja.

Studije su pokazale da flavonoidi prisutni u brusnicama mogu poboljšati kognitivne funkcije i pamćenje.  Redovno konzumiranje brusnica može vam pomoći da održite mentalnu oštrinu. 

Bogate vitaminima i mineralima

Brusnice su izvor važnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin K, mangan i dijetalna vlakna. Vitamin C je ključan za jačanje imunog sistema, vitamin K igra važnu ulogu u koagulaciji krvi, dok mangan pomaže u metabolizmu i održavanju zdravih kostiju. Dijetalna vlakna prisutna u brusnicama poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju zdrave telesne težine.

Kako uključiti brusnice u ishranu

Možete ih jesti sveže, dodavati u salate, smutije ili jogurte. Sušene brusnice su sjajan dodatak za žitarice, a sok od brusnice može biti osvežavajuće piće bogato hranljivim materijama. Takođe, brusnice se mogu koristiti u pripremi raznih jela, uključujući pečenja i deserte.

Komentari (0)
Loading