Da li treba izvrnuti čarape kada ih peremo? Evo koja metoda je pravilna

Tatjana Badarević Vesti 25.06.2024 09:20 0

Čarape bi trebalo izvrnuti naopačke jer ta površina dodiruje kožu ceo dan i zadržava mrtve ćelije kože.

Čarape

Shutterstock

 

Najverovatnije, vaša najveća briga kada je reč o pranju čarapa je osigurati da oba dela para ostanu zajedno. No, mnogi ljudi ne znaju treba li ih prati izvrnute naopačke, piše Real Simple.

Možda se čini da je spoljašnja strana čarapa najprljavija, jer dok hodate po kući, na njoj se nakupljaju mrvice, grinje, bakterije i druge nečistoće. Jedna britanska firma analizirala je čarape koje su nošene celi dan i otkrila da su one veroavtno čak prljavije od daljinskog upravljača, a koji je 20 puta prljaviji od WC šolje.

Ali unutrašnjost čarapa je jednako prljava, zahvaljujući 250.000 znojnih žlezda u vašim stopalima i mrtvim ćelijama kože koje vaša stopala odbacuju svaki dan. Vlaga od znoja može pomoći bakterijama i gljivicama da rastu i napreduju na čarapama, što može dovesti ne samo do smrdljivih stopala, već i do atletskog stopala i drugih uobičajenih problema sa stopalima.

Zašto biste trebali prati čarape izvrnute naopačke?

Dakle, čarape bi trebalo prati izvrnute naopačke jer ta površina dodiruje kožu ceo dan, zadržava većinu neugodnih mirisa i mrtve ćelije kože.

Saveti za pranje čarapa

Mnogi proizvođači čarapa preporučuju pranje čarapa toplom ili hladnom vodom na nežnom programu te korištenje blagog deterdženta. Ali možda ćete morati uložiti malo više truda ako su vaše čarape stvarno smrdljive i prljave.

Ako su vaše čarape posebno prljave, prethodno namakanje u blagom deterdžentu ili možda nekim sredstvom za izbeljivanje koje je sigurno za pranje može pomoći ukloniti tvrdokorne mrlje i neugodne mirise. Takođe, mogu vam pomoći i sredstva za uklanjanje tvrdokornih mrlja.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading