Zašto nije dobro preskočiti doručak? Dijetolog objašnjava koliko je to štetno za telo

Vesti 24.05.2024 08:02 0

Doručak je zaista najvažniji obrok u danu. Njegovo preskakanje loše utiče na organizam.

doručak

Shutterstock

Mnogi ljudi nemaju vremena da doručkuju na početku dana, neki jednostavno vole da jedu malo kasnije. Ali, šta se dešava sa telom kada preskočite doručak?

Uspori se metabolizam

Preskakanje doručka nije dobro ni za metabolizam. Studije sugerišu da se telo prilagođava nedostatku hrane tako što uspori metabolizam, što može rezultirati povećanjem težine. "Redovni obroci, uključujući doručak, igraju ulogu u održavanju uravnoteženog metabolizma. Preskakanje doručka može poremetiti ovu ravnotežu i potencijalno uticati na sposobnost tela da efikasno koristi i skladišti energiju", kaže dijetolog.

Može da se snizi šećer

Bez unosa hranljivih sastojaka iz zdravog doručka, nivo šećera u krvi može pasti, pa ćete se osećati umorno i razdražljivo. "Pošto ne jedete celu noć dok spavate, šećer u krvi već prirodno opada nakon buđenja", kaže Kerolin Jang, dijetolog. Ako ga ne popravite dobro izbalansiranim doručkom, nastaviće da pada tokom jutra. Vremenom to može dovesti do velikih promjna šećera u krvi i nestabilnosti. Istraživanje pokazuje da je preskakanje doručka povezano s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

doručak

Shutterstock

 

Loša koncentracija i pamćenje

Doručak obezbeđuje mozgu hranljive sastojke za normalno funkcionisanje. Preskakanje toga može dovesti do poteškoća u koncentraciji i maglovitog mentalnog stanja. Studija iz 2017. pokazala je da su učesnici koji su preskočili ili jeli nezdrav doručak imali lošije kognitivne performanse tokom dana od onih koji su doručkovali zdravo. Kod nekih ljudi, javljaju se poteškoće s koncentracijom, pamćenjem i rešavanjem problema. To se može posebno primetiti ujutro, kada su mentalni zahtevi visoki.

Poveća se hormon stresa

Hormon stresa kortizol ne reaguje samo na emocionalni stres, već i na fiziološki koji je izazvan preskakanjem obroka, pa se može povećati jutarnji nivo kortizola, što potencijalno dovodi do povećanog apetita i lošeg kvaliteta sna. "Svaki oblik ograničenja u ishrani, uključujući i preskakanje doručka, je oblik mentalnog i telesnog stresa," navodi Jang.

 

 

 

Komentari (0)
Loading