Malo ko danas zna da su naši preci pravili specijalitet od mladih oraha. Jedan od takvih dragocenih recepata je liker od oraha. Ovaj domaće piće vraća nas u detinjstvo, podsećajući na mudrost naših baka koje su znale kako da iskoriste darove prirode.
Orasi su bogati jodom, esencijalnim mineralom. Jod igra ključnu ulogu u proizvodnji hormona tiroksina, koji reguliše metabolizam.
Priprema likera od oraha
Priprema ovog likera je jednostavna i zahteva samo nekoliko sastojaka:
Zeleni orasi: 40 komada, najbolji su mladi, još ne potpuno sazreli orasi.
Rakiја ili votka: 1 litаr, visokog kvaliteta.
Šećer: 500 grama.
Vanilin šećer: 1 kesica.
Cimet: 1 štapić (opciono).
Karanfilić: nekoliko komada (opciono).
Priprema:
Priprema oraha: Operite zelene orahe i isecite ih na četvrtine. Nosite rukavice, jer orasi mogu ostaviti mrlje na rukama.
Ostavite da odstoji: Pokrijte teglu i ostavite je na suncu ili toplom mestu 40 dana. Povremeno protresite teglu kako bi se sastojci dobro sjedinili.
Procedite: Nakon 40 dana, procedite liker kroz gazu ili sitno cedilo. Sipajte dobijeni liker u sterilne staklene boce i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Kako koristiti liker
Liker od oraha se pije u malim količinama, obično po jedna kašičica dnevno, pre obroka. Kao i kod svakog alkoholnog pića, važno je ne preterivati i pratiti reakcije svog tela.