Kada otvorite jogurt, pronađete vodu unutra? Doktor otkriva da li to znači da je pokvaren, i zbog čega se u grčkim ne pojavljuje

Slobodanka Ćorić Vesti 10.05.2024 08:37 0

Kako bi razrešio ovu zagonetku, poznati doktor Karan Radžan, čiji TikTok kanal prati preko 5 miliona ljudi, podelio je svoje saznanje

jogurt

Printscreen/TikTok

Za ljubitelje jogurta i mlečnih proizvoda, možda nije retka pojava primetiti malu količinu vode prilikom otvaranja. Ova pojava često se primećuje u čašama omiljenog napitka.

Kako bi razrešio ovu zagonetku, poznati doktor Karan Radžan, čiji TikTok kanal prati preko 5 miliona ljudi, podelio je svoje saznanje. Zašto u jogurtu, pudinzima, pavlaci i drugim mlečnim proizvodima možemo primetiti ovu pojavu?

Iako nekima može izgledati neprivlačno, postoji korisno objašnjenje zašto se ova voda pojavljuje.

"Nemojte odmah pretpostaviti da se jogurt pokvario. Ova neobična tečnost zapravo je prepuna hranljivih materija, kao što su proteini, kalcijum, vitamini B12, pa čak i probiotici", objašnjava poznati doktor.

Naime, ta voda je zapravo surutka. Doktor objašnjava da se ona formira kada se mleko podvrgne procesu "koagulacije" - procesu u kom se zgušnjava kako bi postalo sir ili jogurt.

 

 

"Što duže jogurt stoji, veća je verovatnoća da će se surutka nakupiti i podići na površinu, ostavljajući vodenasti trag. U grčkim jogurtima, koji su proceđeni od surutke zbog veće gustine, ovu pojavu ćete ređe primetiti", zaključuje on.

 

 

Komentari (0)
Loading