Omiljena hrana kojom većina nas započinje dan može rezultirati povišenim holesterolom, bez obzira na godine. Sigurno ste prvo pomislili na jaja, ali nisu ona jedini krivac. U jutarnjoj rutini krije se nekoliko zamki koje štete zdravlju, a posebno povećavaju loš holesterol.
Šta da izbegavate?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
* Sendviči i jaja - kombinacija jaja, sira i slanine ili kobasice može biti glavni izvor holesterola, čak i ako ih pržite na puteru
* Napici od kafe - jutarnje uživanje u kafi donosi više štete nego koristi, pogotovo ako u nju dodajete punomasno mleko ili slatku pavlaku
* Suhomesnati proizvodi - ljudi često misle da su ćureća ili pileća šunka bolje opcije, ali i one imaju tek neznatno manje holesterola od svinjskih ili goveđih suhomesnatih proizvoda.

Shutterstock
Zdrava zamena
* Mediteranski sastojci
U mediteranskim zemljama se dan ne započinje samo kafom, pecivom ili jajima, već se jedu i paradajz, krastavac, masline, a začine se ekstra devičanskim maslinovim uljem. Ovo povrće je dobar izbor jer nema holesterol, a puno je vitamina i minerala i daće vam stabilan nivo energije do ručka.
* Voće i integralne žitarice
Sveže i i koštunjavo voće, ovsene pahuljice, integralni hleb, uvek treba da imate u kući, jer su zgodni da na brzinu pripremite doručak.
* Jogurt
Možete ga pomešati sa svežim voćem, muslijem ili ovsenim pahuljicama, lanom, orašastim plodovima. U njemu može biti malo holesterola, ali ne puno. Birajte običan jogurt sa malo masnoće.
* Zdrav puter
To su puteri koji se prave od kikirikija, badema, indijskog oraha.
Bonus video: