Najgori mogući izbor: Hrana koju jedemo za doručak je puna holesterola, ovo su zdrave zamene

Vesti 08.05.2024 08:45 0

Znamo da je važno doručkom započeti dan, to je energetska bomba pomoću koje ćemo lakše izgurati obaveze.

doručak

Shutterstock

Omiljena hrana kojom većina nas započinje dan može rezultirati povišenim holesterolom, bez obzira na godine. Sigurno ste prvo pomislili na jaja, ali nisu ona jedini krivac. U jutarnjoj rutini krije se nekoliko zamki koje štete zdravlju, a posebno povećavaju loš holesterol.

Šta da izbegavate?

* Sendviči i jaja - kombinacija jaja, sira i slanine ili kobasice može biti glavni izvor holesterola, čak i ako ih pržite na puteru

* Napici od kafe - jutarnje uživanje u kafi donosi više štete nego koristi, pogotovo ako u nju dodajete punomasno mleko ili slatku pavlaku

* Suhomesnati proizvodi - ljudi često misle da su ćureća ili pileća šunka bolje opcije, ali i one imaju tek neznatno manje holesterola od svinjskih ili goveđih suhomesnatih proizvoda.

doručak

Shutterstock

 

Zdrava zamena

* Mediteranski sastojci

U mediteranskim zemljama se dan ne započinje samo kafom, pecivom ili jajima, već se jedu i paradajz, krastavac, masline, a začine se ekstra devičanskim maslinovim uljem. Ovo povrće je dobar izbor jer nema holesterol, a puno je vitamina i minerala i daće vam stabilan nivo energije do ručka.

* Voće i integralne žitarice

Sveže i i koštunjavo voće, ovsene pahuljice, integralni hleb, uvek treba da imate u kući, jer su zgodni da na brzinu pripremite doručak.

* Jogurt

Možete ga pomešati sa svežim voćem, muslijem ili ovsenim pahuljicama, lanom, orašastim plodovima. U njemu može biti malo holesterola, ali ne puno. Birajte običan jogurt sa malo masnoće.

* Zdrav puter

To su puteri koji se prave od kikirikija, badema, indijskog oraha.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading