Omiljena hrana kojom većina nas započinje dan može rezultirati povišenim holesterolom, bez obzira na godine. Sigurno ste prvo pomislili na jaja, ali nisu ona jedini krivac. U jutarnjoj rutini krije se nekoliko zamki koje štete zdravlju, a posebno povećavaju loš holesterol.
Šta da izbegavate?
* Sendviči i jaja - kombinacija jaja, sira i slanine ili kobasice može biti glavni izvor holesterola, čak i ako ih pržite na puteru
* Napici od kafe - jutarnje uživanje u kafi donosi više štete nego koristi, pogotovo ako u nju dodajete punomasno mleko ili slatku pavlaku
* Suhomesnati proizvodi - ljudi često misle da su ćureća ili pileća šunka bolje opcije, ali i one imaju tek neznatno manje holesterola od svinjskih ili goveđih suhomesnatih proizvoda.
Zdrava zamena
* Mediteranski sastojci
U mediteranskim zemljama se dan ne započinje samo kafom, pecivom ili jajima, već se jedu i paradajz, krastavac, masline, a začine se ekstra devičanskim maslinovim uljem. Ovo povrće je dobar izbor jer nema holesterol, a puno je vitamina i minerala i daće vam stabilan nivo energije do ručka.
* Voće i integralne žitarice
Sveže i i koštunjavo voće, ovsene pahuljice, integralni hleb, uvek treba da imate u kući, jer su zgodni da na brzinu pripremite doručak.
* Jogurt
Možete ga pomešati sa svežim voćem, muslijem ili ovsenim pahuljicama, lanom, orašastim plodovima. U njemu može biti malo holesterola, ali ne puno. Birajte običan jogurt sa malo masnoće.
* Zdrav puter
To su puteri koji se prave od kikirikija, badema, indijskog oraha.
Bonus video: