Regenerišite jetru za 3 dana nakon Uskrsa: Gastroenterolog podelio ključne savete za obnovu vašeg organizma

Slobodanka Ćorić Vesti 06.05.2024 07:31 0

Nakon praznika, korisno je u ishranu uvrstiti biljke koje blagotvorno deluju na jetru, poput maslačka i kantariona

jetra

Shutterstock

Jetra obavlja izuzetno važne funkcije u našem organizmu. Ona čuva vitalne vitamine, pomaže u eliminaciji toksina i podstiče varenje masti. Međutim, tokom prazničnih sezona, često je zapostavljena. Velike količine slane, masne i slatke hrane koju konzumiramo opterećuju ovaj vitalni organ. Stoga je važno posvetiti pažnju nezi jetre nakon praznika.

"Jetra ima izuzetnu sposobnost regeneracije. Nije nam potrebna pomoć lekova, suplemenata ili modernih programa za detoksikaciju. Sve što treba da uradimo je da se odmah nakon praznika vratimo zdravoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti. Samo dva do tri dana zdravog života dovoljna su da obnovimo ravnotežu u organizmu", objašnjava klinički dijetetičar Roksana Sroda.

"Prvo i osnovno, trebalo bi ograničiti unos šećera: slatkiše, zaslađene napitke, kao i teške i kalorične sosove i alkohol. Takođe je preporučljivo piti puno vode bogate vitaminom C", savetuje gastroenterolog dr Dariuz Maj. On ističe da je važno izbegavati prženu i začinjenu hranu nakon praznika, jer dodatno opterećuje jetru. Umesto toga, trebalo bi se orijentisati na lako svarljiva jela u kojima dominira povrće. Zahvaljujući vlaknima, brzo ćemo se osećati siti, a varenje će se poboljšati.

Nakon praznika, korisno je u ishranu uvrstiti biljke koje blagotvorno deluju na jetru, poput maslačka i kantariona. Takođe je važno unositi dovoljno vode kako bismo obnovili nivo hidratacije organizma. Zeleni čaj takođe može biti koristan, jer sadrži katehine koji imaju antiinflamatorno dejstvo na jetrene ćelije.

Komentari (0)
Loading