Dobro je znati: Doktor otkriva koliko često treba da se tuširamo, nismo svesni šta radimo svojoj koži

Vesti 05.05.2024 18:32 0

Doktor Ros Peri, medicinski direktor i osnivač klinike za kožu ,,Cosmedics", nas je šokirao činjenicom da su slavne ličnosti u pravu

kosa

Antonio Guillem / Alamy / Alamy / Profimedia

Daleke 2021. godine, Džejk Džilenhol je za Vanity Fair priznao: „Sve više i više smatram da kupanje nije toliko neophodno.

„Takođe mislim da izbegavanje kupanje pomaže pri održavanju kože, i da se mi prirodno čistimo.

 

 

Ali naravno, to nije bilo sve.

Ešton Kučer je dospeo na naslovne strane kada je u podkastu „Armchair Expert“, priznao da „redovno pere predeo ispod pazuha i međunožje“, ali da je to sve.

Ešton Kučer

EPA

 

Kada je reč o održavanju njegove dece čistom, rekao je: „Evo kako stoje stvari: ako vidite prljavštinu na njima, očistite je.

,,U suprotnom, nema svrhe."

Njegova supruga Mila Kunis je dodala: „Nikad nisam bila taj roditelj koji je kupao svoju novorođenčad.

Reperka Kardi Bi je tada rekla: „Šta je sa ljudima koji kažu da se ne tuširaju? Svrbi me."

Kardi

Xavier Collin/Image Press Agency / The Mega Agency / Profimedia

 

Sve ovo je bilo previše, pa se Tyla zato obratila mnoštvu stručnjaka koji su razjasnili nedoumice.

Doktor Ros Peri, medicinski direktor i osnivač klinike za kožu ,,Cosmedics", nas je šokirao činjenicom da su slavne ličnosti u pravu.

Prema njegovim rečima, dva do tri tuširanja nedeljno ,,je razumna količina za prosečnog čoveka".

On je nastavio: „U pogledu toga koliko puta dnevno pojedinac treba da se tušira ​​ili okupa, ne postoji određen broj, ali lična higijena zavisi od pojedinca i svakodnevno pranje je uobičajeno.

Lisa Haris, stručnjak za prirodnu negu kože, ponovila je njegove nalaze. Naglasila je da je umivanje svaki dan sasvim u redu, posebno „intimna područja“ – ali je dodala da previše redovno pranje, odnosno svakodnevno, može oštetiti prirodni pH nivo naše kože, kao i njen prirodni mikrobiom.

Rekla je: „Naša koža je dom za delikatnu ravnotežu organizama koji žive na njoj, kao što su bakterije i virusi.

tuširanje

Shutterstock

 

,,Ovo se zove prirodni mikrobiom kože i od vitalnog je značaja za održavanje zdravlja kože i prirodne odbrane od napada."

Glavni farmaceut u ,,Chemist Click Abbas"-u Kanani nam je rekao: „Ne bih preporučio tuširanje više od jednog dana jer skidate prirodna ulja sa kože kada se perete.

„Posebno ako koristite gel za tuširanje sa visokim sadržajem sapuna, ovo će narušiti pH ravnotežu, što će isušiti i otežati kožu, kao i iritirati genitalije." 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading