Kako sprečiti ćelavost: Ako vam opada kosa, ove namirnice to mogu da ublaže i ojačaju dlaku

Vesti 11.04.2024 18:38 0

Prirodno je da kosa opada, ali prekomerno gubljenje kose može da uznemiri i žene i muškarce.

Kosa

Shutterstock

Svakome opada kosa u određenoj meri. Prirodno je da ispadne 50 do 100 dlaka dnevno. Međutim, prekomerno opadanje može da uznemiri i žene i muškarce. Opadanje kose zavisi od genetskih predispozicija, ali to mogu sprečiti ili bar ublažiti neki vitamini koji se nalaze u hrani.

Sara Gibson je medicinski tehničar i godinama pomaže ženama da smršaju. Na Instagramu, gde je prati preko 16 hiljada osoba, piše da je stručnjak za metabolizam i hormone za žene preko 40 godina. Sara je nedavno na TikToku objavila video u kome je navela hranu koju treba jesti kako bi se smanjilo opadanje kose.

 

 

Paradajz

Sadrži gvožđe koje je ključni element u sprečavanju gubitka kose. Takođe, paradajz sadrži vitamin A koji je važan za izgradnju zdrave kose.

Šargarepa

Narandžasto povrće, posebno šargarepa, sadrži beta karoten. U telu se beta karoten pretvara u vitamin A, a on je neophodan za izgradnju zdrave kose. Dobar je i za blistavu kožu i zdravlje noktiju, kaže Sara.

Kikiriki

Dodajte malo kikirikija u ishranu jer on sadrži vitamin B3, a pokazalo se da nedostatak vitamina B3 dovodi do gubitka kose, istakla je Sara.

Badem

U bademu ima vitamina E. Dokazano je da vitamin E podstiče rast kose i sprečava stanjivanje, čak i ako imate dijagnozu alopecije, navodi u videu.

Avokado

Avokado sadrži sastojak L-lizin, koji pomaže u sprečavanju gubitka kose.

Komentari (0)
Loading