Oprez je neophodan: Farmaceut otkriva dva vitamina koja mogu biti opasna za srce

Vesti 07.04.2024 17:45 0

Danas često na svoju ruku pijemo razne vitamine, jer se ne hranimo pravilno. Ali to može da bude štetno.

žena

Shutterstock

Neki suplementi mogu da budu štetni za zdravlje, posebno za srce, ako se ne piju prema savetu lekara. Farmaceut Havi Ngo-Hamilton otkrila je da u nekim slučajevima velike količine ova dva vitamina mogu biti štetne.

Prekomerni unos vitamina K

Kalijum je neophodan za razne telesne funkcije, uključujući zdravlje srca, i kao dodatak ishrani može biti koristan i bezbedan u mnogim slučajevima. Ipak, prekomerna količina može da šteti zdravlju, posebno kod osoba koje piju određene lekove.

"ACE inhibitori i blokatori receptora angiotenzina II (ARB), odobreni za lečenje visokog pritiska, mogu povećati nivo kalijuma u krvi", kaže farmaceut za „She finds“. Napominje da, ako uzimamo bilo koji od tih lekova, treba da izbegavamo suplement kalijuma, osim ako nam lekar ne savetuje da ga uzimamo.

žena

Shutterstock

 

 

Preterani unos vitamina D i kalcijuma

Nedostaci vitamina D i kalcijuma nastaju zbog neizlaganja suncu i nedovoljnog unošenja hrane bogate kalcijumom. Zato ih mnogi piju kao suplemente. Međutim, prekomerni unos ovih nutrijenata može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, kaže farmaceut. Pre uzimanja ovih suplemenata, važno je konsultovati se s doktorom koji će utvrditi da li su nam uopšte potrebni.

Komentari (0)
Loading