Zamagljen vid, kratak dah... Rani znaci koji ukazuju na hipertenziju

Slobodanka Ćorić Vesti 09.04.2024 11:45 0

Ako vam je krvni pritisak izuzetno visok i imate ove simptome, odmorite se pet minuta i proverite ga ponovo aparatom za merenje pritiska

Pritisak

Shutterstock

U Srbiji, svaka druga osoba ima povišen krvni pritisak. Uzroci su razni, kao i posledice, zato je važno da na vreme prepoznate promene i delujete. Britanska istraživanja pokazuju da oko trećina ljudi ima hipertenziju, a da to ni ne zna. Upravo zbog toga se i naziva "tihim ubicom". Kakve posledice može da ostavi povišeni krvni pritisak na organizam?

Zdravim odraslim osobama starijim od 40 godina preporučuje se provera krvnog pritiska najmanje jednom u pet godina kod lekara. Ako ste pod povećanim rizikom od visokog krvnog pritiska, trebalo bi da se kontrolišete jednom godišnje ako je moguće. Međutim, postoje simptomi na koje treba da obratite pažnju, piše Miror.

Visok krvni pritisak ne izaziva često glavobolje ili krvarenje iz nosa. Ali tokom hipertenzivne krize kada je krvni pritisak iznad 180/120 mmHg to se može da se desi. Ako vam je krvni pritisak izuzetno visok i imate ove simptome, odmorite se pet minuta i proverite ga ponovo aparatom za merenje pritiska.  Ako je vaš krvni pritisak i dalje neuobičajeno visok, vreme je da se odmah obratite za pomoć.

Ovo su neki od simptoma koji mogu da ukažu na povišeni krvni pritisak:

  • zamagljen vid
  • krvarenje iz nosa
  • kratak dah
  • bol u grudima
  • vrtoglavica
  • glavobolje

Pogledajte nekoliko načina prema NHS kako da preventirate povišeni krvni pritisak:

Pokušajte da radite neke aktivnosti umerenog intenziteta svaki dan i povećajte na najmanje 150 minuta nedeljno, u intervalima od 10 minuta ili više. Takođe je preporučljivo da smanjite unos soli, nemojte da kuvati sa solju i smanjite prerađenu hranu koja sadrži visok nivo soli. Smanjenje alkohola je takođe dobar način za smanjenje krvnog pritiska - preporučeni unos nije veći od 3-4 jedinice dnevno za muškarce i 2-3 za žene. 

 

Komentari (0)
Loading