Smorila vas je dijeta? Evo šta doktori savetuju da uradite, ovaj trik će bukvalno istopiti kilograme

Vesti 05.04.2024 20:22 0

Ovim umerenim pristupom možete sprečiti ciklus prejedanja praćen prekomernim ograničenjima koja često ne pomažu u gubitku težine...

žena

Shutterstock

Ako se borite da ostanete na pravom putu dok gubite težinu, možda je vreme da napustite dijetu, barem na nekoliko dana, kaže dijetetičarka Brittani Verner. Kratka pauza u ishrani može sprečiti neke od neželjenih efekata koji se mogu javiti pri smanjenju kalorija, kao što su nedostatak hranljivih materija, povećana glad, smanjena energija, loš oporavak i hormonske promene.

Prema nekim istraživanjima, previše i predugo ograničavanje kalorija može doneti više štete nego koristi, izazivajući jo-jo efekat i vraćanje težine.

dijeta

Shutterstock

 

Ali da biste se mentalno resetovali i povećali verovatnoću dugotrajnog gubitka težine, Verner preporučuje da odvojite nekoliko dana ili nedelja od ishrane.

"Nije realno misliti da ćete izgubiti težinu tokom cele godine. To nije pozitivna stvar mentalno, a vašem telu je potreban odmor", rekao je Verner za Business Insider.

Održavajte svoj metabolizam zdravim i kontrolišite glad bez rizika od napornog rada tako što ćete napraviti pauzu od dijete na pravi način.

Šta je pauza u ishrani?

Verner objašnjava da pauza u dijeti kratkoročno olakšava vašu rutinu ishrane kako biste bili fleksibilniji u onome što jedete. Ta pauza je važna jer gubitak težine može biti neprijatan proces, čak i ako sve radite kako treba.

 
Ako ste u kalorijskom deficitu, što znači da unosite manje kalorija nego što ih sagorevate, osećaćete se više gladni i umorni, a takođe ćete morati da pazite šta jedete. Međutim, možete sebi pomoći na dva načina tako što ćete napraviti pauzu u ishrani.

Prvo, dobićete podsticaj da uživate u jedenju više hrane i da ne razmišljate mnogo o tome šta jedete, što vam može pomoći da ostanete motivisani i na pravom putu kada se vratite na ishranu.

žena

Shutterstock

 

Drugo, objasnio je Verner, ako neko vreme jedete više, održaćete mišićnu masu i brz metabolizam. Video plejer se učitava.

„Naš metabolizam se usporava kako se smanjujemo jer ne treba da sagorevamo toliko kalorija“, rekla je ona.

Gubitak težine ili prebrzi gubitak mišića može otežati gubitak ili održavanje težine jer nećete trošiti toliko energije za svoje telo.

„Drastično smanjenje kalorija ne funkcioniše dugoročno“, dodao je Verner.

Kada treba da napravite pauzu od dijete?

Prema Verneru, pravo vreme za pauzu može da varira od osobe do osobe. Ali generalno treba da napravite pauzu svakih 12 do 16 nedelja. Ako niste stigli tako daleko sa svojom ishranom, a već ste gladni ili mrzovoljni, pauza možda nije dobra ideja.

žena

Shutterstock

 

Naime, Verner je objasnio da umor, loše raspoloženje i nedostatak sna mogu biti znak da unosite premalo kalorija i da jednostavno morate više da jedete, čak i ako pokušavate da smršate.

Takođe možete da napravite pauzu od dijete za događaje koji mogu poremetiti vašu rutinu ishrane, kao što je odlazak na odmor kako biste mogli da uživate u hrani, ali bez preterivanja.

Kako napraviti pauzu od dijete bez gubitka napretka?

Ključ uspešne pauze je uživanje u hrani bez preterivanja. „Jedite nekoliko namirnica koje niste jeli neko vreme i povećajte unos kalorija za nekoliko stotina dnevno“, objasnio je Verner.

hrana

Shutterstock

 

Ovim umerenim pristupom možete sprečiti ciklus prejedanja praćen prekomernim ograničenjima koja često ne pomažu u gubitku težine. Verner takođe dodaje da pauza ne bi trebalo da bude duža od dve nedelje jer duža pauza može da poremeti navike i zdrave rutine koje ste stekli.

Zamislite pauzu kao priliku da se opustite na način koji će vam pomoći da se vratite svojoj ishrani sa više energije i fokusa. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading