Sve je više istraživanja koja potvrđuju da se alergije na hranu, osetljivost i intolerancija na razne namirnice šire brže nego ikad. "To se dešava i sa hranom koja se smatra veoma zdravom", kaže dr Vinsent Pedre, koji je u svojoj praksi sreo i slučajeve alergije na jogurt ili specifične vrste ribe.
- Pacijenti su se trudili da jedu ovu zdravu hranu što više, a time su nesvesno povlačili okidač opšte upale u telu. Posledično, nisu mogli da se oslobode viška kilograma, ubrzali su im se svi procesi starenja i često su se razbolevali - kaže dr Pedre.
Da bi se sprečili ovi problemi, treba otpočeti eliminacionu dijetu - izbaciti iz ishrane potencijalno problematičnu hranu - mlečne proizvode, jaja, ond mesne prerađevine, kao i tovljenu ribu.
- Zatim postepeno vraćajte jednu po jednu namirnicu i pratite reakcije tela - objašnjava dr Pedre, u svojoj planetarno popularnoj knjizi "Srećan stomak".
Posebno obratite pažnju na znake kao što su zapušen nos, glavobolja, nelagoda u stomaku, umor ili svrab. Kad otkrijete koje namirnice ih izazivaju i njih izbacite iz ishrane, uspostaviće se i normalan metabolizam, a mršavljenje će se nastaviti uobičajenim tempom.
- Kad eliminišu namirnice koje im smetaju, ljudi gube, u proseku oko 250 gr dnevno - kaže dr Pedre.