Karcinomi pre 100 godina bili retke bolesti: Doktor Kovčin otkriva zbog čega sve više mladih oboleva od raka, i kako se zbog jednog pacijenta ošišao do glave

Slobodanka Ćorić Vesti 03.04.2024 18:45 0

Mi svake godine imamo između 5 i 7 procenata više novootkrivenih karcinoma na godišnjem nivou. To znači za nekih 7-8 godina, mi dolazimo na dupli broj novootkrivenih karcinoma. Razlozi su mnogi

dr Vladimir Kovčin

Printscreen

Broj obolelih od raka skoro da je udvostručen u poslednjih 10 godina, a među onkološkim pacijentima je i sve više mladih. Prof. dr Vladimir Kovčin gostovao je u "Jutru" na Prvoj i istako da je podrška porodice, prijatelja, ali i lekara izuzetno važna tokom lečenja. Tim povodom je jednom prilikom odlučio da se ošiša do glave.

"Strah od nepoznatog jedan je od najvećih strahova kod ljudi i dešava se da podrška najmilijih izostane. Međutim, za taj proces izlečenja neophodna je podrška porodice, prijatelja, čak i lekara. Ja se sećam, kada sam počeo da radim, koliko je teško, recimo mladim pacijentima, da ostanu bez kose. Nisam znao šta da radim, uzeo sam i ošišao se do glave i sledećeg dana došao u vizitu da im pokažem da je to bezveze i da će kosa porasti, ali da je bitno da se izbore sa tom svojom bolešću", otkrio je dr Kovčin.

Doktor je otkrio i zašto broj obolelih od raka raste i kako izaći na kraj sa najstrašnijom dijagnozom. "Interesantni su statistički podaci gde mi svake godine imamo između 5 i 7 procenata više novootkrivenih karcinoma na godišnjem nivou. To znači za nekih 7-8 godina, mi dolazimo na dupli broj novootkrivenih karcinoma. Razlozi su mnogi. Karcinom je bolest čiji se uzroci ne znaju i kada imamo mnogo uzroka, onda je teško pretpostaviti šta sve može dovesti do obolevanja", rekao je doktor i dodao:

"Često pričam da je karcinom bolest modernog doba jer su karcinomi pre 100 godina bili retke bolesti. Međutim, danas karcinomi su na drugom mestu po smrtnosti, iza kardiovaskularnih bolesti, a bojim se da će uskoro doći i na prvo mesto. Razlozi su mnogi. Kad kažem da je to bolest modernog doba, to je ono sve što je došlo sa industrializacijom, sa pokušajima da se proizvede mnogo hrane. Zatim, prešli smo na brzu hranu. Ako se sećate, naše majke i babe su svaki dan kuvale nešto sveže sa pijace. Međutim, danas kada žene nemaju dovoljno vremena da se posvete kuvanju zbog posla i drugih obaveza, svi pribegavaju nekoj brzoj hrani, konzerviranoj", rekao je dr Kovčin.

Violeta Bihorac pobedila rak

Violeta Bihorac je pre tri godine saznala da ima agresivni karcinom dojke, a izraslinu je otkrila samopregledom za vreme tuširanja. Ona je odmah uradila ultrazvuk u privatnoj praksi i u roku od 15 dana krenula sa lečenjem. U emisiji je otkrila kako je to saznanje uticalo na nju, ali i na celu porodicu koja joj je bila neizmerna podrška.

"Teško, preteško. Ja sam se slomila onog trenutka kada je trebalo da saopštim svom sinu i svom suprugu. To mi je bio najteži momenat", rekla je Violeta i dodala da je njen suprug znao da se šali sa njom i bio joj pravi vetar u leđa. "Sad me zbog frizure zove Mardž, pošto je meni kosa krenula na gore da raste. A inače sam bila i mali Smigol iz 'Gospodara Prstenova' kad sam ostala bez kose. Mi smo naučili da se šalimo kroz ceo taj proces. Nekome je to i crni humor, ali humor je humor", rekla je Violeta i dodala da je sin nije ostavljao ni minuta samu:

"Sin je bio u tom trenutku jako otvoren da priča sa nama i sa mnom i u prvih 15 dan doslovno me je čekao ispred WC-a, nije znao šta će se desiti, toliko se uplašio. Ali kako je vreme prolazilo i kako su krenule hemioterapije i sve, naučili smo da svaki dan iskoristimo maksimalno, da živimo", rekla je Violeta i dodala da su vreme provodili i sa društvom.

Komentari (0)
Loading