Rešite se stresa za 30 sekundi: Doktor dao proveren savet kako da se opustimo, ovo mogu svi!

Vesti 31.03.2024 09:53 0

Postoje različiti načini da stres držite pod kontrolom...

žena

Shutterstock

Stres je normalna reakcija tela, ali ponekad može da nas potpuno obuzme, čak do te mere da ne možemo normalno da funkcionišemo.

Može biti uzrokovan raznim stvarima i događajima i može imati niz fizičkih i psihičkih simptoma. Doktor, dr Karan Rajan otkrio je na šta treba da se fokusirate da biste se rešili tog neprijatnog osećaja bukvalno za kratko vreme.

,,Svaki put kada udahnete, ostum se pomera nadole stvarajući više prostora za srce, stisne se, a srce postaje veće i krv teče kroz njega sporije. Mozak tada odmah šalje signale srcu govoreći mu da ubrza. Ako razmišljate o tome svaki put kada „Kada ste uznemireni ili pod stresom, nesvesno ćete ući u kratke, brze udisaje ili hiperventilaciju, što povećava broj otkucaja srca“, kaže dr Rajan. On je objasnio i da kada izdišemo, dijafragma se pomera nagore, blago stežući srce, koje tada postaje sve manje i krv brže prolazi kroz njega. Mozak tada refleksno šalje signal srcu da uspori.

stres

Shutterstock

 

„Kada ste pod stresom, fokusirajte se više na duge, spore izdisaje jer to povećava tonus vagusa i usporava rad srca“, savetuje dr Rajan.

Vagusni ton je važan jer je to aktivnost vagusnog nerva. To je nerv koji je ključan za naš nervni sistem i odgovoran je za regulisanje tela kada miruje. Disanje je najbolji način za ublažavanje stresa, a Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) takođe preporučuje opuštajuće vežbe disanja koje mogu pomoći u oslobađanju napetosti. Izuzetno je važno naučiti da kontrolišete stres izazvan svakodnevnim situacijama u životu. Naime, ljudi koji su skloni simptomima stresa kao što su zabrinutost, ljutnja, anksioznost, strah, zavist, krivica i depresija podložniji su nekim drugim zdravstvenim problemima.

NHS navodi da stres može dovesti do sledećih simptoma:

  • glavobolje ili vrtoglavica
  • napetost mišića ili bol
  • problemi sa stomakom
  • bol u grudima ili ubrzan rad srca
  • problemi u seksualnom životu.

Ovo su sve fizički simptomi, ali mogu dovesti i do psihičkih problema kao što su:

  • teška koncentracija
  • problemi u donošenju odluka
  • osećajući se beznadežnim i preplavljenim problemima
  • stalna briga
  • nesvesnost.

Postoje različiti načini da stres držite pod kontrolom, a nutricionista Natali Lamb kaže da je uključivanje nekog oblika opuštanja u svoju rutinu najvažnije. Prema njenim rečima, to može biti bilo šta, od joge i meditacije do vežbanja i hodanja. Njen savet je da redovno pravite male pauze, bilo da skuvate šoljicu biljnog čaja, ustanete sa svog stola i odete na svež vazduh, uživate u ručku ili duboko udahnete i zaustavite svoje misli na neko vreme. Sve ovo može vam pomoći da se opustite i razbistrite um. Topla kupka na kraju dana takođe može pomoći, ali i isključivanje svih plavih ekrana i medija i fokusiranje na nešto na čemu ste zahvalni. I na kraju, ali ne i najmanje važno, ciljajte na 7 sati neprekidnog sna svake noći jer to pomaže telu da se odmori i oporavi za sutrašnje izazove. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading