Šta nikako ne treba da kažete nekome ko boluje od raka: Mislite da im pomažete, a zapravo ih ubijate u pojam

Slobodanka Ćorić Vesti 24.03.2024 08:27 0

Živimo u društvu koje ima pregršt predrasuda, a dijagnoza raka se smatra smrtnom presudom. Takav stav ne pomaže ljudima koji se bore sa rakom, a upravo Kejt Midlton priznajem pred celim svetom da joj je dijagnostikovan rak, pokrenula je temu kako reagovati kad saznaš da neko u tvojoj blizini ima ovu opaku bolest

Kejt Midlton

Profimedia

Nakon vesti da je Kejt Midlton dijagnostikovan rak, mnogi su pokrenuli važnu temu. Razgovori o ovoj bolesti mogu da budu prilično teški, ali je od ključne važnosti da znamo kako treba da govorimo o njoj. Postoje prave i pogrešne reči, a ljudi koji su se izborili i koji se bore sa ovom opakom bolešću, otkrili su šta ne treba govoriti osobama obolelim od raka i šta bi one volele da čuju.

Šta ne treba reći

To je nešto što je iskusila Alis, advokatica kojoj je u 32. godini dijagnostikovan rak grlića materice. "Način na koji su moji prijatelji govorili sa mnom o tome bio je veoma depresivan. Imala sam telefonske razgovore sa nekoliko prijatelja i zvučali su kao da ću umreti u narednih nekoliko nedelja. Bilo mi je teško da se nosim sa tim. Očigledno sam i sam razmišljala o svemu tome u svojoj glavi i ono što zaista nisam želela, jeste da vodim zaista depresivne razgovore", objasnila je.

"Tako si jaka osoba, možeš da se izboriš protiv ovog raka i preživiš ga"

"Ovo je veoma pogrešno jer nije važno koliko ste jaki. Ipak možete da umrete od raka. Koliko ste jaki ne utiče na to kako će se bolest razvijati", rekla je Alis.

"Prošao si kroz toliko toga u životu, sad još i ovo. Sigurno si naučio neke stvari o sebi"

Alis je objasnila da je ovo klasičan primer toga šta ne sme da se izgovori. Čak je i to doživela kada se oporavljala od radikalne histerektomije, hirurškog uklanjanja materice, grlića materice, jajnika, jajovoda i drugih okolnih struktura. "Odgovor na to je bio 'ne'. Ova bolest nije poklon. Oduzela bih sebi sve što sada imam, a da nemam rak. Nijedan deo mene ne misli da postoji ikakva prednost u ovoj bolesti", objašnjava Alis, a prenosi Mondo.

"Javi kako vam mogu da ti pomognem"

Šital, kojoj je u oktobru 2018. godine dijagnostikovan rak dojke u prvom stadijumu u 50. godini, kaže da je umesto toga bolje smisliti konkretne ideje. Ona predlaže da to može da bude: "Volela bih da ti donesem večeru sutra", "Voleo bih da ujutru dođem i izvedem tvog psa u šetnju", "Voleo bih da dođem u subotu. U koje vreme ti odgovara?". "Nemojte nuditi pomoć koju ne možete da pružite", objašnjava ona.

"To je samo kosa, ne brini. Ponovo će izrasti"

Ako neko prolazi kroz hemioterapiju i gubi kosu, Šital kaže da je to beskorisno reći. Umesto toga, ona predlaže nešto poput: "Pretpostavljam da ti je teško, da li želiš da razgovaraš možda o tome?".

Šta treba reći onom ko ima rak

Koristite "mi" u obraćanju

Alis objašnjava da je jedna od njenih prijateljica koristila "mi" kada je govorio o operaciji i lečenju od raka. "Pre neki dan sam se osvrnula na neke od svojih poruka i videla sam da kada smo razgovarale o hemioterapiji, ona je napisala: 'Sigurna sam da smo ga rano otkrili'. Dakle, upotreba reči 'mi' je zaista učinila to da se nisam osećala tako usamljeno kada sam prolazila kroz to i da je to nešto kroz šta ćemo zajedno, proći", kaže Alis.

"Tako dobro se nosiš sa svime, ti si najjača osoba koju poznajem"

Alis kaže da joj je to zaista pomoglo kada se koristi na emocionalan način. Ona objašnjava da bi njeni prijatelji to koristili da opišu njeno snažno mentalno stanje. "Nisu mislili 'Možeš ovo da uradiš, možeš da pobediš rak', jer nisu imali pojma! Mislili su da mogu mentalno da izguram sve i prođem kroz ovo. Smatrala sam da je ovo zaista od velike pomoći“", kaže ona.

"Izvini što ne znam šta da kažem, žao mi je što to čujem"

Šital kaže da je u redu da priznate da ne znate šta da kažete. Bolje je biti iskren, nego forsirati nešto neiskreno. Osim toga, osoba koja boluje od raka, moći će da stavi do znanja o čemu ne želi da priča.

Komentari (0)
Loading