Doktorka savetuje: Jedno povrće treba jesti svakoga dana ako želimo da sačuvamo zdravlje, evo zašto je tako moćno

Vesti 21.03.2024 12:09 0

Kvercetin ima istaknutu medicinsku vrednost kod kardiovaskularnih bolesti, kao što su antioksidacija, smanjenje fibroze miokarda, poboljšanje ventrikularnog remodeliranja i srčane funkcije...

povrće

Shutterstock

Hrana koju konzumiramo igra veliku ulogu u našem zdravlju. Praćenje određene dijete može povećati ili smanjiti rizik od nekih stanja.

Dr. Punam Desai je za Mirror otkrila hranu koja pruža zdravstvenu zaštitu. To je povrće koje se nalazi u većini kuhinja, prepuno kvercetina.

,,Ja sam lekar i redovno jedem luk. Sadrži nešto što se zove kvercetin, što mu daje snažna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva", navode oni.

Naime, antioksidansi u kvercetinu mogu ukloniti štetne hemikalije zvane slobodni radikali iz našeg tela. Oni mogu oštetiti ćelijske membrane, pobrkati se sa DNK i ubiti ćelije. Takođe mogu pomoći u smanjenju otoka, i  kontroli šećera u krvi i pomoći u zaustavljanju srčanih bolesti.

zdravlje

Shutterstock

 

,,Kvercetin može usporiti progresiju mutiranih p53 proteina, zaustavljanje u G1 fazi, inhibiciju tirozin kinaze i smanjenje preživljavanja ćelija, proliferaciju proteina i antiapoptotičke proteine.“, navodi se.

Kvercetin ima istaknutu medicinsku vrednost kod su antioksidacije, smanjenje fibroze miokarda, poboljšanje ventrikularnog remodeliranja i srčane funkcije, zaštita vaskularnog endotela, srčane insuficijencije, prevencije ishemijske reperfuzijske povrede i regulacija krvnog pritiska. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading