Poznati stručnjak za zdravlje creva, gastroenterolog Vil Bulsiviz, nedavno je postao viralan nakon pojavljivanja u podkastu The Diary of a CEO. Epizoda u kojoj se pojavio imala je više od 2.6 miliona pregleda zahvaljujući njegovim uvidima u rad creva i zdravlje probavnog sistema.
Na Instagramu je objavio značajan isečak iz podkasta u kom je otkrio hranu koja je odlična za naše celokupno zdravlje, uključujući zdravlje srca, creva i dugovečnost. Ovo su namirnice koje je nabrojao.
1. Voće
"Mislim da je voće neverovatno dobro za nas. Zapravo, ljudi koji konzumiraju više voća, imaju manju verovatnoću da će oboleti od dijabetesa. Takođe, gube na težini", rekao je Vil.
Tvrdnju gastroenterologa o dijabetesu podupire studija iz 2021. godine koja je pokazala da su pojedinci koji redovno jedu celo voće bili pod manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
2. Fermentisana hrana
Vil kaže da u ishranu moramo da uključimo fermentisanu hranu, poput kefira, jer to može pomoći u mikrobiološkoj raznolikosti creva.
3. Lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće odlično je za naše zdravlje jer je prepuno antioksidansa i vitamina.
"Lisnato povrće gotovo da nema kalorija, ali ima mnogo hranjivih sastojaka", ističe Bulsevic. Ovo povrće izvrsna je baza ili dodatak glavnom jelu punom proteina.
4. Celovite žitarice
"Pod žitaricama ne mislim na rafinisane žitarice. Mislim na nerafinisane žitarice, dakle, kao celovite žitarice. One su tako dobre za nas, to su namirnice crevnog mikrobioma: bogate su vlaknima i otpornim skrobom", objasnio je.
Celovite žitarice pune su vlakana koja su zdrava za srce, što ih čini hranjivom hranom za one koji prate svoje kardiovaskularno zdravlje ili krvni pritisak. Osim toga, lako ih je dodati doručku, ručku ili večeri.
5. Mahunarke
Prema gastroenterologu, grašak je dobar za naše srce i celokupno zdravlje.
"Za mene je ovo broj jedan. Mahunarke su hrana za zdravlje creva i dugovečnost, a ako pogledate dokaze o bolestima srca, raku, moždanom udaru, dijabetesu, videćete da one smanjuju verovatnoću da ćete imati ove bolesti", otkrio je gastroenterolog.
6. Pečurke
Na kraju, ali ne manje važno, Vil objašnjava kako su pečurke svakako korisne u našoj ishrani.
"Sadrže vlakna i neverovatno su dobre za nas", rekao je. Mogu da poboljšaju zdravlje naših creva i imaju protivupalna svojstva.
BONUS VIDEO: