Pripremite se za sezonu polena: Doktori izadali važna upozorenje za naredni period, evo kako da sačuvate zdravlje

Vesti 17.03.2024 10:02 0

Izuzetno topao februar uslovio je da biljke ranije procvetaju, ali stručnjaci upozoravaju da će sezona alergija ne samo ranije početi, već i trajati duže...

polen

Shutterstock

Ako ste alergični na polen biljaka koje cvetaju u proleće, možda ste već osetili prve simptome kao što su kijanje, iritacija oka ili curenje iz nosa. Nivo ovih alergena u vazduhu je već neko vreme visok, a naučnici objašnjavaju da su razlog tome klimatske promene.

Iako je ranije počinjala tek u martu, zbog visokih temperatura i vlage, sezona alergija na polen počinje već u februaru. Lekar napominje da terapiju lečenja alergija ne treba menjati, već da je treba uzimati ranije.

lek

Shutterstock

 

Nije samo Evropa je pogođena ovim promenama. CNN prenosi da je nivo polena izuzetno visok širom Amerike, a u Atlanti je, prvi put u poslednjih 30 godina koliko su vršena merenja, početkom marta izmerena izuzetno visoka količina polena u vazduhu. U Vašingtonu je, na primer, početkom februara izmeren visok nivo polena u vazduhu.

Izuzetno topao februar uslovio je da biljke ranije procvetaju, ali stručnjaci upozoravaju da će sezona alergija ne samo ranije početi, već i trajati duže. Prema izveštaju američke organizacije Climate Central, sezona u kojoj biljke rastu, odnosno period između poslednjeg prolećnog i prvog jesenjeg mraza, širom Amerike je produžena u proseku za 16 do 14 dana. Ekstremne primene zabeležene su na samom zapadu SAD, gde je period rasta produžen za 27 dana, a u gradu Rino u Nevadi čak 99 dana.

Nije samo polen ono što preti, buđ je isto tako veliki problem

„Zbog klimatskih promena, vidimo raniju i dužu sezonu rasta biljaka koje proizvode polen, neprijatelja mnogih Amerikanaca koji pate od alergija, ali i alergija na buđ“, rekla je meteorolog Climate Central Loren Kejsi za CNN. „Polen takođe može izazvati napad astme, što je naravno mnogo ozbiljnije“, dodaje on. Naučnici kažu da bi duži i rani početak sezone polena mogao izazvati krizu javnog zdravlja. Takođe, polen biljaka nije jedini pokretač sezonskih alergija.

Buđ, vrsta gljivice koja se razmnožava u sitnim česticama u vazduhu, takođe može biti alergen za neke ljude i pogoršati sezonske alergije, navodi se u izveštaju. Iako se buđ ne proučava tako temeljno kao polen, prema izveštaju, jedna stvar je jasna: toplije, vlažnije vreme pogoduje rastu buđi.

buđ

Shutterstock

 

Kejsi je takođe istakao da klimatska kriza dovodi do češćih pojava ekstremnih padavina, koje povećavaju vlažnost vazduha i zemljišta i pogoduju rastu buđi. Izveštaj naglašava vezu između alergena i grmljavine, za koje naučnici kažu da polen i spore plesni čine efikasnijim u vazduhu. „Problem sa polenovim zrncima je u tome što se, kada se pokvase, raspadaju i raspadaju na manje čestice koje se nazivaju subpolenske čestice“, rekao je Kejsi i dodao: „Ove manje čestice vetar lakše raspršuje kada se osuše i dobiju lakše u vaš respiratorni trakt.putevi“.

Simptomi će početi da se javljaju već u februaru..

Prilikom suzbijanja simptoma alergije važno je započeti lečenje na vreme. Čini se da će alergičari o tome morati da razmišljaju već početkom godine. dr. Mičel Grejson, predsednik Medicinskog naučnog saveta Američke fondacije za astmu i alergiju i šef Odeljenja za alergiju i imunologiju u Nationvide Children's Hospital, opisao je kako je primetio da se alergije na polen pojavljuju ranije nego obično. "Ljude sa simptomima alergije na polen ćemo videti nešto ranije tokom godine, umesto početkom marta, mogli bi da se prijave već sredinom februara. Postoji značajna varijabilnost u tome iz godine u godinu", rekao je za CNN.

Dr. Grejson je rekao da se lečenje alergija neće promeniti čak i ako se sezona produži, ali je važno da budete svesni na šta ste alergični i da znate gde su ti okidači u okruženju. Preporučuje:

  • Ostanite kod kuće, posebno rano ujutru ili kasno popodne, kada većina biljaka oslobađa polen.
  • Držite prozore zatvorene u svom domu i automobilu kako biste smanjili izloženost česticama polena.
  • Redovno menjajte vazdušne filtere u klima uređajima i sistemima grejanja u kući i automobilu prema uputstvima proizvođača.
  • Na vreme pripremite zalihe lekova za alergije.

Ako koristite steroidni sprej za nos, Grejson kaže da je važno da počnete da ga koristite jednu do dve nedelje pre sezone alergija i da nastavite da ga koristite tokom cele sezone. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading