Bol u leđima nije mala stvar: Obratite pažnju na 5 signala za alarm, telo vam govori kada da pozovete lekara

Vesti 27.02.2024 13:02 0

Sam bol u kičmi može ukazivati na niz medicinskih stanja, uključujući spinalnu stenozu što uzrokuje sužavanje spinalnog kanala u donjem delu leđa

leđa

Shutterstock

Bol u leđima je uobičajen, a prema jednom istraživanju to je jedan od najčešćih oblika invaliditeta na svetu. Prema univerzitetu u Pensilvaniji, mnogi primećuju bolove u leđima između četrdesete i šezdesete godine. Bol u leđima ponekad može ukazivati na probleme sa organima ili uključeni živac, zavisno od toga u kojem delu leđa se javlja bol piše The Sun.

Postoje posebni načini lečenja svakog bola u leđima, a za neke bolove je možda potrebna i hitna pomoć. Pomoć lekara trebali biste potražiti ako vam se uz bol u leđima pojavila i povišena temperatura, ako ste smršali bez namere ili ako imate otok na leđima. Ako se bol ne povuče nakon odmora ili je jači noću, pojačava se prilikom kijanja, kašljanja ili obavljanja velikih nužde, takođe potražite pomoć, posebno ako ga osećate između ramena.

Bol ispod rebra

Ovaj bol može ukazivati na probleme sa bubrezima, crevima, gušteračom ili matericom. „Ako neko ima problema sa bubrezima, bol se obično pojavljuje u područjima gde se bubrezi nalaze, odnosno ispod grudnog koša sa svake strane kičme“, rekla je doktorka Nadia Alibhai. To potencijalno može ukazivati na hroničnu bolest bubrega, koja može biti uzrokovana dijabetesom i visokim krvnim pritiskom. Bolest može dovesti do insufijencije bubrega, što uzrokuje nakupljanje štetnog otpada u telu i zahteva lečenje dijalizom ili ponekad transplantaciju organa.

rebra

Shutterstock

 

Problemi s gušteračom, kao što je akutni pankreatitis, obično uzrokuju iznenadnu jaku bol u središtu abdomena. Pankreatitis se javlja kada gušterača postane natečena tokom kratkog vremenskog perioda i može dovesti do teškog akutnog pankreatitisa i ozbiljnih komplikacija.

Upala u delovima debelog creva koji su bliže leđima takođe može izazvati bol ispod rebra. „Pritisak u rektumu ili debelom crevu zbog začepljenja kao što je suva stolica može izazvati bol koja se širi u leđa ili stomak“, objasnio je farmaceut Abas Kanani.

Bol u leđima tokom trudnoće vrlo je čest u ranoj fazi. Ponekad se taj bol javlja kada se mišići materice skupe ili stegnu.

Bol u kičmi

Sam bol u kičmi može ukazivati na niz medicinskih stanja, uključujući spinalnu stenozu što uzrokuje sužavanje spinalnog kanala u donjem delu leđa. „Stavlja pritisak na leđnu moć ili živce koji se protežu od leđne moždine do vaših mišića što uzrokuje bol“, dodao je Kanani.

Spinalna stenoza može da se pojavi bilo gde na kičmi, ali je najčešća u donjem delu leđa. Prilično je česta, s degenerativnim promenama kičme koje pogađaju do 95 % ljudi u dobi od 50 godina.

leđa

Shutterstock

 

Jedan redak oblik stenoze naziva se sindrom cauda ekuina, koji uzrokuje da se svi živci u donjem delu leđa iznenada jako stegnu. Može izazvati išijas s obe strane, slabost ili obamrlost u nogama, ispod genitalija ili oko anusa. Stanje takođe može otežati mokrenje ili gubitak kontrole nad crevima. To je hitan medicinski slučaj, a ponekad je potrebna i hitna operacija kako bi se izbegla trajna paraliza i inkontinencija.

„Degenerativna bolest diska se događa kada se svakodnevno kretanje, vežbanje i povrede uzrokuju sušenje i trošenje diskova što dovodi do bolova u kičmi“, objasnio je Kanani.

Artritis takođe može izazvati bol i ukočenost u kičmi. Češći je u donjem delu leđa i vrata, ali ukočenost ili osetljivost može se osjetiti u leđima ako osoba ima spinalni artritis.

Bol u donjem delu leđa

Starenjem najčešće osećamo bol u donjem delu leđa, što može ukazivati na istegnuće mišića ili skliznuće diska. Bol u donjem delu leđa može ukazivati i na herniju diska što uzrokuje uklještenje živca. Bol kod specifičnih pokreta poput stajanja ili saginjanja može biti intenzivan i oštar, a često je posledica nesreće i istegnuća mišića. Loše držanje, preterana upotreba mišića i povreda tetiva i ligamenata na leđima mogu dovesti do grčeva.

bol

Shutterstock

 

U retkim slučajevima bol u donjem delu leđa takođe može biti znak neke vrste raka, uključujući tumore kičme, rak pluća, rak dojke, gastrointestinalni karcinom i rak krvi.

Bol u gornjem delu leđa

Ovaj bol može značiti da osoba ima stegnuti živac. To se dešava kada okolna tkiva, kao što su kosti, hrskavica, mišići ili tetive, vrše preveliki pritisak na živac što može izazvati bol u rukama, u vrhovima prstiju gde osoba oseća bockanje, utrnulost i trnce.

Bol u vratu

Bol u vratu može biti uzrokovan neusklađenošću kičme ili slabom fleksibilnošću drugih delova tela. To može uticati na način na koji hodate, što zauzvrat može stvoriti pritisak i opterećenje na svim delovima leđa i vratu. „Možda ćete primetiti tupu bol ili oštar, probadajući osećaj. Često je uzrokovana lošim držanjem i dugotrajnim sedenjem ili stajanjem”, rekao je Kanani. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading