SRPSKO JELO U SAMOM VRHU SVETSKE LISTE Ne čudi što je ovaj "sirotinjski specijalitet" vekovima hranio naš narod

Slobodanka Ćorić Vesti 23.02.2024 14:35 0

CNN je sastavio listu najboljih među najboljima

SRPSKO JELO U SAMOM VRHU SVETSKE LISTE Ne čudi što je ovaj "sirotinjski specijalitet" vekovima hranio naš narod

vikipedija/Proja

Američki CNN uvrstio je srpsku proju na listu pedeset najboljih hlebova sveta.

– Tople kocke srpske proje, odnosno kukuruznog hleba, omiljeni su pratilac raskošnim mesnim čorbama u toj zemlji. To je jelo koje se često sprema sveže za porodične gozbe i služi toplo pravo iz rerne uz slane dodatke, poput kajmaka i čvaraka – piše američki portal.

Šta se može smatrati hlebom, a šta ne, zavisi od zemlje do zemlje, ali će se mnogi ljubitelji testa složiti da su svi lepi.

Prava proja se pravi samo od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode, bez drugih dodataka. Kukuruzno brašno se promeša sa osoljenom ključalom vodom, smesa se izruči u dobro podmazan pleh, poravna se i peče na umerenoj temperaturi. Tako je jednostavno i ne čudi što je ovaj „sirotinjski specijalitet“ vekovima hranio Srbe kao jeftinija varijanta hleba.

S druge strane, recept za proju koji većina nas zna, onu mekanu, sa sirom, zapravo je za projaru. Neki će pojednostaviti i reći da čim se doda pšenično brašno, jaja, jogurt, sir, onda se to zove projara ili projanica, a neki dodaju i čvarke, kisele krastavce, paprike, parizer, tikvice, spanać…

U međuvremenu, obogaćen je i recept za „praznu“ proju – prenosimo vam jednu varijantu, a vi odlučite da li ćete ga obogatiti dodatnim sastojcima.

Sastojci:

  • 2 šolje kukuruznog belog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 1 šolja kisele vode
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Priprema:

Sve sastojke umešati i umutiti da se dobije glatko, retko testo. Sipati u tepsiju koja je malo zauljena ili obložena papirom za pečenje. Peći oko 20-30 minuta na 250 stepeni kako bi se kora zapekla, a potom 10 minuta na 150 stepeni da se i unutrašnjost ravnomerno ispeče i bude mekana.

CNN je sastavio listu najboljih među najboljima:

Lavaš, Jermenija
Damper, Australija
Luči, Bangladeš
Pau di keižu, Brazil
Montrealski đevreci, Kanada
Maraketa, Čile
Šaobin, Kina
Pan kubano, Kuba
Liba, Egipat
Pupusas, El Salvador
Indžera, Etiopija
Baget, Francuska
Kačapuri, Gruzija
Proja, Srbija
Pumpernikel, Nemačka
Paibao, Hongkong
Rugbred, Island
Parata Indija
Roti gambang, Indonezija
Sangak, Iran
Hleb sa sodom, Irska
Hala, Izrael
Ćabata, Italija
Bami, Jamajka
Kare pan, Japan
Tabun, Jordan
Roti kanai, Malezija
Malteški hleb, Malta
Tortilje, Meksiko
Kobz kesra, Maroko
Prženi hleb, narod Navaho
“Tigrov hleb”, Holandija
Paraoa revena, Novi Zeland
Lefse, Norveška
Podplomik, Poljska
Broa, Portugalija
Korovaj, Rusija
Pane karazau, Sardinija
Gjeran pang (hleb od jaja), Južna Koreja
Apam, Šri Lanka
Kisra, Sudan i Južni Sudan
Limpa hleb, Švedska
Đevrek, Turska
Krampet, Velika Britanija
Biskviti, Velika Britanija
Non, Uzbekistan
Arepa, Venecuela
Malavah, Jemen

Komentari (0)
Loading