Gastroenterolog dr Vojislav Perišić gostovao je u "Jutru" na Prvoj i tom prilikom otkrio sve blagodeti mlečnih proizvoda: ko najviše treba da jede sireve urdu i vurdu, čime sve raspolažu i ističe da jednu vrstu obavezno treba davati deci uz obroke.
"Sigurno ste videli da u gazi postoji grudva sira, a dole se nešto cedi. Znači, ukešeljen izgrudvan sir, to je urda, gde se dole cedi surutka. Dakle, mast, proteini i aminokiseline su u urdi i ona je izuzetno jaka i hranljiva. Urda je prepuna vitamina. To je samo oceđena surutka sa laktozom koja se fermentira na bazi dodatka limunske kiseline. Nije masna, puna je minerala i osvežavajuća je, a relativno nisko kalorijska. Ako vam ponude urdu, znajte da je to ekvivalent sremačkog sira", rekao je dr Perišić i dodao:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
"Ima dobre proteine, albumin i globulin su proteini surutke. Bez masnoća je. Oni koji imaju nadimanje posle mleka, grčeve, koji su bolesni, imaju hepatitis, oni treba da jedu urdu. Lako je svarljiva i brzo oporavlja. Ona je dijetalni preparat od surutke. Ne može dugo da stoji. Ona je grudvasta jer nema masti. Mast čini da ona ne može lako da se maže. Ko ima bolesnu jetru i probavu, obavezno da jede urdu. Odlična je za decu, bolje nego puter. To su proteini koji modificiraju naše raspoloženje. Urda je varijanta sremskog sira na naš način, napravljena od mleka koje je obrano", objasnio je gastroenterolog.
Kada govorimo o vurdi, u našim krajevim obično postoje dve vrste. Sveža ili mlada se konzumira odmah nakon ceđenja kiselog mleka, a stara stoji 3 do 4 nedelje i obično je slažu sa paprikama da bi dobila kiselkast ukus. Za mnoge je ovo jedan od najboljih domaćih specijaliteta. Vurdu ne možete da kupite u marketima, ali moguće je da je nabavite u nekim lokalnim prodavnicama ili u seoskim domaćinstvima.
"Što je vurda starija, mnogo je ukusnija. Vurda je kompletno mleko koje je isfermentisano, ima laktoze, proteina, lipida. Vurda je za doručak, ako hoćete dete da nahranite sa dosta masti i proteina, dajte mu vurdu. Petog, šestog dana izvucite crvenu kiselu papriku i stavite u sredinu vurdu, ona će da ispusti dosta vitamina C. To daje posebnu draž vurdi. Vurda jeste jaka. Tri puta nedeljno mogu svi da je jedu, pogotovo oni koji su vrlo aktivni, koji se stalno kreću negde. Vurda se meni lično više sviđa", rekao je dr Perišić i objasnio zašto se ne može tako lako naći u Srbiji.
"Pojavljuje se u nekim samoposlugama, ali ne toliko mnogo, jer potrošnja treba da bude veća. Ako vidite vurdu, obavezno je uzmite. Vurda mora da se pravi u glinenim sudovima, to je problem, zato ne može tako lako da se nađe", objasnio je gastroenterolog.

MOŽE DA PRODUŽI ŽIVOT: Samo minut intenzivnog vežbanja dnevno

LONDON PREBACIO KIJEVU: Više od milijardu funti prihoda od zamrznute ruske imovine

ČAROBNI BONUS DOBRODOŠLICE Registruj se, verifikuj nalog i zavrti čarobni točak sreće koji ti donosi do 10.000 RSD bonusa za sport ili slot – ti biraš!

LEKARI UPOZORAVAJU: Ovo stanje može biti skriveni razlog vaše ukočenosti

Трамп упозорио на „сковану заверу“ Москве, Пекинга и Пјонгјанга

Letovanje sa decom: Kako da vam stomačni problemi ne pokvare planove?

ŠVAJCARSKI ARHEOLOZI: Otkrili ostatke 2.000 godina starog rimskog mosta

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

SRBIJA ĆE BITI CENTAR ZNANJA, INOVACIJA, MUZIKE I IGRE Mali i ove nedelje na gradilištu Ekspa

Deca u narodnim nošnjama iznenadila Beograđane – evo zašto ih svi vole

CELA PORODICA BILA U ŽIČARI SMRTI U LISABONU: Trudnica, suprug i dečak prevezeni u bolnicu, poznato njihovo stanje (FOTO)

PSI I VLASNICI ČESTO IMAJU ISTA OBOLjENjA: Evo kako to možete sprečiti

SPREMITE SE ZA PLjUSKOVE SA GRMLjAVINOM Hitno se oglasio RHMZ: Ovi delovi Srbije prvi na udaru (FOTO)

Glavni arhitekta Ekspo-a: „Smanjićemo temperaturu u gradu za četiri stepena, a posle Beograd dobija nešto još vrednije“

Diskretna elegancija u srcu Beograda FOTO
