Nije baš tako dobra kako mislite: Evo šta zubar kaže o vodici za ispiranje usta

Vesti 20.02.2024 08:15 0

Karijes je jedan od najvećih zdravstvenih problema usta u svetu, a tome doprinosi i upotreba vodice za ispiranje usta.

žena

Shutterstock

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, karijes je danas najveći problem u svetu, kada je u pitanju zdravlje usne duplje, a vodica za usta dodatno doprinosi njegovom stvaranju.

Američki stomatolog Kami Hos ističe kako su neke svakodnevne navike jako štetne kada je reč o zdravlju zuba. Statistika kaže da veliki broj ljudi ima izrazito nezdravu usnu duplju, iako se čini da smo toliko napredovali da zubari ne bi trebalo da imaju posla, navodi dr Hos. Ipak uz toliko bolesti desni, izgleda da neke navike treba menjati. 

Najveće greške koje pravimo 

Doktor kaže da je jedna od njih gruba nega proizvodima koji sadrže alkohol ili druge sastojke koji mogu promeniti mikrofloru u ustima. Posebno je ogorčen zbog korišćenja vodice za ispiranje usta koja ubija i do 99 posto mikroba u ustima, a ostavlja samo one najgore koji se šire po ustima nesmetano jer nema više organizama koji ih u tome sprečavaju. 

„Kada u vrtu imate korov, sigurno ne uzmete kiselinu i polijete ga. Upravo to radimo ustima kada ih ispiramo jakom vodicom za usta koja ubije sve što u njima živi. Dolazi do katastrofe“, navodi stomatolog. 

zubi

Shutterstock

 

Saveti za zdravu oralnu higijenu

* Započnite jutarnju negu pre doručka, ne nakon njega.

* Nakon buđenja, koristite blagu tečnost za ispiranje kako bi se obnovila pH kiselina u ustima i isprao sav plak koji se nakupio tokom noći. 

* Koristite zubni konac kako biste uklonili naslage između zuba.

*Čistite jezik sredstvom namenjenim za tu svrhu jer se i na njemu mogu nakupljati naslage koje su štetne za zdravlje usne duplje.

* Koristite kvalitetne paste za zube i četkice koje imaju nežna vlakna.

* Ponavljajte rutinu pre spavanja, a poslednji korak neka bude ispiranje usne duplje. 

* Redovno posećujte stomatologa jer zdravlje usne duplje utiče na celokupno zdravlje. 

Komentari (0)
Loading