Ne služi za piće: Da li znate zašto vam konobar uz kafu uvek donese i čašu vode?

Vesti 18.02.2024 13:40 0

Mogi misle da čaša s vodom koju dobiju uz kafu u kafiću služi za piće. Ali nije tako.

kafa

Shutterstock

Znate li zašto u kafiću uz kafu dobijete i čašu vode? Danas je svi popiju, a nekada voda koje se posluživala uz kafu nije bila namenjena za piće. Ritual ispijanja kafe je počeo u 16. veku u Turskoj i Grčkoj, a u ostalom delu Evrope se pojavio krajem 19. veka. Iako mnogi misle suprotno, voda koje se posluživala uz kafu nije bila namenjena za piće. I to zbog kašičice.

kafa

Shutterstock

 

Žene su imale problem sa kašičicom za mešanje kafe. Posle mešanja, ona je prljava, pa kada je stave na tacnu, isprlja i nju. To se smatralo nekulturnim i neelegantnim. Zato su ugostitelji odlučili da poslužuju vodu uz kafu. Tako su gosti mogli da isperu kašičicu posle mešanja kafe, a pre odlaganja na tacnu.

Voda služi i za neutralisanje ukusa nepca pre i posle ispijanja kafe. Kada popijete malo vode, ukloniće ukus svega što ste konzumirali u proteklih sat vremena i pomoći da bolje osetite ukus kafe, piše portal „tastylicious“. Naravno, voda služi i da nas hidratizuje, što je važno s obzirom na to da kofein može imati diuretski učinak.

Komentari (0)
Loading