Ubrzava mršavljenje: Popijte ovu količinu kafe tokom dana i ne brinite za liniju!

Vesti 02.02.2024 09:10 0

Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost su najvažniji za vitku liniju i mršavljenje. Ali pomaže i kafa.

kafa

Shutterstock

Prema studiji koju su sproveli istraživači sa Harvarda, četiri šoljice obične crne kafe dnevno mogle bi da smanje telesnu masnoću oko 4 posto. Istraživanje je sprovedeno tokom 24 nedelje, a u njemu je 126 odraslih osoba s viškom kilograma, neosetljivih na insulin, konzumiralo četiri šoljice placebo napitka sličnog kafi ili četiri šoljice obične crne kafe. Naučnici su otkrili da su četiri šoljice kafe dnevno povezane s gubitkom masnog tkiva.

Bliznakinje i dijetolozi Temi Lakatos Šejms i Lizi Lakatos predlažu doze koje variraju od 200 do 400 mg kofeina svaki dan, u zavisnosti od telesne težine. To je otprilike 2-5 šoljica. Ipak, treba imati na umu šta se dodaje u kafu.

"Dodavanjem šlaga, punomasnog mleka ili šećera u kafu možete brzo nadoknaditi sve kalorije koje ste potrošili", objasnile su dijetolozi.

Spomenule su i istraživanje koje je pokazalo da ispijanje šoljice kafe dnevno može pomoći pri mršavljenju, ali ako se doda kašičica šećera, to poništava svu korist. Kako kafa zapravo doprinosi mršavljenju? "Kava sadrži kofein koji ima termogene učinke i može ubrzati metabolizam, pomažući vam da sagorite više kalorija. Neke su studije pokazale da može pomoći da se smanji telesna težina i masnoća. Takođe, može obuzdati apetit i smanjiti glad", tvrde doktorke.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading