Hrana prepuna vitamina D: U ovim zimskim danima jako nam je potreban za zdravlje kože i kostiju

Slobodanka Ćorić Vesti 13.02.2024 14:50 0

Važnost vitamina D Oskar Lorenco, profesor i doktor biohemije i molekularne biologije, navodi da vitamin D učestvuje u više od 200 telesnih funkcija koje utiču na niz različitih oblasti, uključujući regulaciju takozvanih hormona sreće

vitamin

Shutterstock

Sardine su izuzetno hranljive i mogu se smatrati superhranom zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina D i drugih važnih hranljivih materija. Stručnjak za medicinu protiv starenja Vicinte Mera uvrstio ih je na svoju listu najboljih namirnica za usporavanje procesa starenja.

Pored toga, drugi stručnjaci su istakli i druge prednosti koje ova vrsta ribe nudi.

Sardine su dobra hrana za mozak

Jedan od najkorisnijih aspekata sardina je vezan za način na koji poboljšavaju funkciju mozga i naše raspoloženje. Sardine imaju visok sadržaj vitamina B12, koji pomaže u ravnoteži nervnog sistema.

"Sardine obezbeđuju esencijalne hranljive materije za mozak i utiču na sintezu neurotransmitera koji su neophodni za održavanje dobrog raspoloženja i normalnih intelektualnih funkcija“, objasnila je dr Mar Mira za „Vog“.

Dobre su za kosu, kožu i nokte

Farmaceut Tereza ​​Kliment tvrdi da ulja u ribi poput sardina mogu sprečiti gubitak kose. Slično tome, stručnjak za lepotu i zdravlje Klaudija di Paolo kaže da bira masnu ribu poput sardina kako bi sprečila gubitak kose zahvaljujući visokom nivou proteina, vitamina B12 i omega-3 kiselina.

Važnost vitamina D Oskar Lorenco, profesor i doktor biohemije i molekularne biologije, navodi da vitamin D učestvuje u više od 200 telesnih funkcija koje utiču na niz različitih oblasti, uključujući regulaciju takozvanih hormona sreće.

„Nedostatak vitamina D je takođe povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih problema i određenih kožnih oboljenja“.

Da li su sardine u konzervi jednako dobre?

Iako nutricionisti skoro uvek preporučuju svežu hranu umesto konzervisane ili smrznute, konzervisane sardine su odlična opcija, u razumnim granicama. Ali treba tražiti one koje ne sadrže višak soli i koje su u maslinovom ulju. Nutricionistica Marija Sančez objašnjava da maslinovo ulje čuva sadržaj nezasićenih masnih kiselina bolje od drugih opcija, prenosi Indek.hr.

"Iako su sardine u konzervi zdrave, ovu vrstu proizvoda treba posmatrati kao povremenu alternativu, a ne kao redovnu zamenu za svežu ribu".
 

Komentari (0)
Loading